Hoofdstuk 2: Wat is een CFD?

Cursus beleggen lezen duur

Dit hoofdstuk duurt gemiddeld 10 minuten om te bestuderen

Het is tijd om aan het echte werk te beginnen. Dit hoofdstuk vertelt je alles over CFD’s en hoe je ermee kan handelen. Na het lezen van dit hoofdstuk weet je meer over wat CFD’s zijn.

Wat is een CFD?

Bekijk eerst onderstaande video om direct een beeld te krijgen van CFD:

Nogmaals in tekst:
CFD is de afkorting voor Contract For Difference. Met een Contract For Difference ga je een overeenkomst aan met een andere partij, om het waardeverschil van een effect te verrekenen. Dit waardeverschil bereken je door de waarde van het effect nu af te trekken van de waarde in de toekomst. Hierbij werk je steeds met een hefboom. Dankzij deze hefboom neem je een grotere positie in, in vergelijking met een investering van hetzelfde bedrag zonder hefboom. Dankzij de hefboom neem je met slechts 100 euro een positie in van 2000 euro. Je investeert maar liefst 20 keer meer. Dit heeft ook een positief effect op je winst, omdat deze ook vermenigvuldigd met 20. Met andere woorden: Voor elke procent dat een belegging zonder hefboom stijgt, stijgt dezelfde belegging met hefboom met 20%. Tel uit je winst.

Voordelen van beleggen met een hefboom

Op korte termijn grote winst mogelijk
We haalden het grote voordeel van een hefboom al aan: het rendement ligt veel hoger dan bij traditionele investeringen. Na een aantal succesvolle investeringen heb je dus al een grote winst. Het is de kunst om het aantal slechte investeringen tot een minimum te beperken. In hoofdstuk vier geven we je verschillende tips om slechte investeringen te vermijden.

Al met een klein bedrag mogelijk om te beleggen
In tegenstelling tot andere effecten waar duizenden euro’s als inleg is vereist,  is het het handelen met CFD’s al mogelijk vanaf € 100,-. Dit kan je doen bij bijvoorbeeld de bekende brokers zoals Plus500 ofIG Markets.

Met elk effect mogelijk
Een ander voordeel van een CFD is het algemene karakter. Elk product dat verhandeld wordt op de beurs dient om een CFD op te stellen. Zo vind je CFD’s met olie, een bepaald aandeel of een specifieke index, maar evengoed goud of maïs. Het gaat er om dat je juist inspeelt op de waarde stijging of daling.

Inspelen op zowel stijgende als dalende koersen

Met een Contract For Difference speculeer je zowel op stijgende als dalende koersen. Zelfs bij dalende koersen maak je dus winst. Niemand zal geloven dat jij winst maakt terwijl de verliezen op de beurs zich opstapelen, maar wij leren je hoe je steeds een positief rendement behaalt.

Nadelen van beleggen met een hefboom

De hefboom heeft hetzelfde effect op de verliezen. Als de koers daalt, zal het verlies sneller oplopen bij investeringen met een hefboom dan bij dezelfde investering zonder hefboom. Daarom moet je voldoende weten over beleggen en over CFD’s, want het is net de kunst om juiste voorspellingen te maken. In het vierde hoofdstuk zetten we je op de goede weg om de valkuilen te vermijden en slechte investeringen te vermijden. Niets is leuker dan enkel positieve rendementen te zien en wij zullen aangeven hoe dat mogelijk is.

Voor we je leren hoe je de risico’s kunt beheersen, gaan we eerst dieper in op beleggingsstrategieën met CFD’s. Zo verdien je steeds geld, ongeacht het beurssentiment.

praktijk-iconPraktijkoefening: open een gratis rekening bij Plus500 (als je het nog niet hebt gedaan)

Als het goed is heb je al een demorekening aangemaakt bij Plus500. Zo niet, maak deze dan nu gratis en vrijblijvend aan.
In de volgende hoofdstukken heb je deze demorekening nodig.

Naar hoofdstuk 3: Hoe je geld verdient met CFD beleggen >

Vond je dit nuttig?
Kasper, Aandelen en Beleggen expert
Laatste berichten van Kasper, Aandelen en Beleggen expert (alles zien)