Wat is een SPAC en waarom zijn aandelen van een SPAC zo populair?

wat is een SPAC

SPAC staat voor Special Purpose Acquisition Company. Je kunt een SPAC een bedrijf noemen dat slechts een doel dient. Het moet na een beursgang kapitaal ophalen om daarmee een bedrijf over te nemen en zo rendement te maken voor de investeerder. Een SPAC wordt ook wel eens omschreven als een ‘blanco cheque bedrijf’.

Koop of verkoop SPAC aandelen via een broker:

Omschrijving


Freedom24 van Freedom Finance
Zelf beleggen en sparen
Wil je de vrijheid hebben om sparen te combineren met beleggen in de belangrijkste beurzen van Europa, Amerika en Azië? Met Freedom24 is het mogelijk om zowel aandelen te kopen en verkopen. Je kan je onbelegde saldo ook sparen met hoge spaarrente tot wel 6,41%! Er is geen minimum storting. Ontdek de vrijheid. Open nu gratis rekening!
Lees meer, klik hier!

of direct starten

Freestoxx
Zelf beleggen
Met broker Freestoxx kan je gratis beleggen in Amerikaanse Aandelen: kies aandelen uit de NYSE en NASDAQ en betaal € 0,- commissie. Ook betaal je geen wisselkoerskosten, inactiviteitskosten of maandelijkse kosten. Dat maakt beleggen wel héél interessant.
Probeer het nu gratis & vrijblijvend met een Demo account >
Lees meer, klik hier!

of direct starten

eToro: Aandelen kopen zonder commissie
Zelf beleggen
eToro is populaire broker voor het kopen van aandelen. Al vanaf € 45,- kan je starten met handelen.Starten met Aandelen: Betaal geen commissie of beheerkosten!
Lees meer, klik hier!

of direct starten

Met beleggen loopt je vermogen risico. Er zijn andere kosten van toepassing.

Scalable Capital
Zelf beleggen
Met broker Scalable Capital kan je commissievrij beleggen in 7500 Aandelen en ETF. Onbelegde inleg levert je zelfs 2,3% spaarrente op! Een mooie combinatie van beleggen en sparen.
Open gratis een rekening >
Lees meer, klik hier!

of direct starten

Easybroker
Easybroker maakt beleggen makkelijk en begrijpbaar voor iedereen. Met lage tarieven. Je betaalt geen beheerskosten!Open gratis een rekening en start met beleggen >
Lees meer, klik hier!

of direct starten

Centraal Beheer
Laten beleggen
Eenvoudig je geld laten beleggen door de experts van Centraal Beheer: een goed alternatief voor sparen en al mogelijk vanaf € 50,-. Open nu gratis een rekening en ontvang tot € 65,- bonus >
Lees meer, klik hier!

of direct starten


Zelf indexbeleggen met Brand New Day
Brand New Day: Laat je geld groeien met de passieve beleggingsstrategie van Brand New Day. Werk aan jouw buffer voor later door te beleggen in aandelen- en obligatiefondsen met een wereldwijde spreiding. Kies je gewenste modelportefeuille en beleg zonder omkijken tegen zeer lage kosten.Open nu gratis een beleggersrekening
Lees meer, klik hier!

of direct starten

DEGIRO
Zelf beleggen
DEGIRO is de snelst groeiende broker van dit moment en de winnaar van de Gouden Stier. DEGIRO biedt ongekend lage tarieven en ook goedkoop beleggen in de DEGIRO kernselectie is mogelijk.
Start nu met voordelig beleggen! Open gratis een rekening >
Lees meer, klik hier!

of direct starten

Lynx
Start met zelf beleggen bij Lynx: goedkoop, gebruiksbruiksvriendelijk platform met zeer ruime handelsmogelijkheden Vraag Gratis informatiepakket aan en ontvang het e-book "Succesvol beleggen met opties"
Lees meer, klik hier!

of direct starten
Advertenties. Let op: beleggen gaat gepaard met risico's, u kunt uw inleg (deels) verliezen.

Aandeelhouders hebben altijd het laatste woord

Bijzonder is dat bij die beursgang nog in het geheel niet bekend is welke onderneming overgenomen gaat worden. Het is aan het management om een onderneming te zoeken. En daarvoor krijgen ze een blanco cheque. Doorgaans wordt een periode van twee jaar genomen om een overnamekandidaat te vinden. Wordt dat bedrijf niet gevonden, dan ontvangen de beleggers het merendeel van hun inleg gewoon terug. Is er wel een onderneming gevonden, dan krijgen de aandeelhouders het laatste woord. Zij beslissen of de overname wel of niet doorgaat. SPAC gaat vervolgens een fusie aan met dat bedrijf, dat dus een beursnotering krijgt.

De cijfers spreken boekdelen

Geheel nieuw is een SPAC niet. Het fenomeen deed zich ook in de jaren tachtig al voor. Toen echter hing er een zweem van onbetrouwbaarheid rond dergelijke zaken. Tegenwoordig zijn strenge regels opgesteld. Zo moet het ingelegde geld bijvoorbeeld op een aparte rekening staan en moet het management zelf de onkosten die gemaakt worden voldoen. Nu echter neemt het fenomeen SPAC een enorme vlucht. De cijfers spreken boekdelen. In 2015 gingen in totaal twintig SPAC’s naar de beurs. Samen haalden ze rond de 3,9 miljard dollar uit de markt. Dit jaar echter, zijn het er al 178, goed voor liefst 61 miljard dollar Dat houdt in dat meer dan de helft van de beursgangen dit jaar een SPAC beursgang was. Het is overigens wel iets typisch Amerikaans. Buiten de Verenigde Staten zie je ze minder, met uitzondering van Italië. In ons land spelen SPAC’s een ondergeschikte rol. In 2007 en 2008 hebben drie ondernemingen op deze wijze een beursgang gemaakt. Daar is het echter bij gebleven.

Eenvoudige manier om naar de beurs te  gaan

SPAC’s danken hun populariteit omdat het een betrekkelijk eenvoudige manier is om naar de beurs te gaan. Er is bovendien geen financiële historie waarover verslag gedaan moet worden. Ook de bedrijfsrisico’s zijn op deze manier laag. Ook snelheid speelt een rol. Een beursgang duurt normaliter zo ongeveer een jaar, met een SPAC slechts enkele maanden. Voor bedrijven is deze beursgang bovendien minder kostbaar. Zeker ook de snel groeiende ondernemingen – en dan met name de geldschieters- kunnen via de verkoop van het bedrijf aan een SPAC snel hun investering in geld om te zetten.

 

Vond je dit nuttig?
Kasper, Aandelen en Beleggen expert
Laatste berichten van Kasper, Aandelen en Beleggen expert (alles zien)