Zo kies je een veilig wachtwoord voor je trading accounts

Beleggen kan een goede manier zijn om je vermogen op de lange termijn te laten groeien. Wanneer je maandelijks meer verdient dan je uitgeeft, kan het verstandig zijn om iedere maand een bepaald bedrag te investeren op de beurs. Als je de wereld van de aandelen interessant vindt, zou je ook aan de slag kunnen gaan met het traden van aandelen. Echter, het is belangrijk dat je dit goed onder de knie hebt, alvorens je met serieuze bedragen gaat traden. Dat komt doordat je met het verhandelen van aandelen in een korte tijd veel geld kunt verliezen wanneer je de verkeerde keuzes maakt. Een van de eerste lessen die je van een ervaren trader zult krijgen, is het kiezen van een veilig wachtwoord. Als je dit niet doet, loop je het risico dat cybercriminelen toegang krijgen tot je account, waardoor je jouw geïnvesteerde geld kwijt bent. 

Wat maakt een wachtwoord veilig?

Toen het internet nog een vrij nieuw fenomeen was, namen mensen echt de tijd om een wachtwoord te bedenken. Zij waren bang dat het mensen met slechte bedoelingen zou lukken om hun wachtwoord te kraken, waardoor zij toegang zouden krijgen tot het account. Tegenwoordig moet je voor allerlei vrij onbenullige websites en abonnementen een account aanmaken. Hierdoor besteden mensen over het algemeen weinig tijd en moeite aan het bedenken van een wachtwoord. Dit zet de poorten wagenwijd open voor cybercriminelen, want het is tegenwoordig soms zelfs makkelijker om wachtwoorden te kraken dan in de begindagen van het internet. Daarom is het erg belangrijk dat je gebruik maakt van een goed en veilig wachtwoord, vooral wanneer het om een belangrijk account gaat, bijvoorbeeld je trading account. Als iemand hierop weet in te breken, kan dit je immers veel geld kosten. 

Gebruik één wachtwoord nooit op verschillende accounts

Als je een wachtwoord moet samenstellen voor je trading account, is het belangrijk om rekening te houden met een aantal zaken. Allereerst moet je nooit een wachtwoord meerdere keren gebruiken. Als je een bepaald wachtwoord al gebruikt voor een ander account, moet je dit niet nog eens gebruiken. Wanneer je gegevens van het ene account om wat voor reden dan ook bekend worden bij criminelen, kunnen zij ook inbreken in je trading account. Het is algemeen bekend dat veel mensen een standaard wachtwoord hebben voor meerdere accounts. Criminelen zullen logischerwijs direct proberen of een bepaald wachtwoord ook op andere accounts van dezelfde persoon wordt gebruikt. 

Het samenstellen van een veilig wachtwoord

Veilig internetten begint met het kiezen van een sterk wachtwoord. Het is dan ook de bedoeling om een wachtwoord te kiezen dat niet zomaar te raden is. Je kunt het best voor een wachtwoord gaan dat niemand zomaar zou bedenken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een stukje tekst uit een liedje wat je vaak luistert. Kies er dan niet voor om enkel dit stukje tekst te gebruiken, maar voeg ook hoofdletters, leestekens en cijfers toe aan het wachtwoord. Op deze manier zal het wachtwoord onmogelijk te raden zijn voor mensen met kwade bedoelingen. Ook software die speciaal is ontwikkeld voor het raden van wachtwoorden zal in dit geval niet in staat zijn om jouw account te kraken. 

Kies nooit een wachtwoord dat is te herleiden naar jouzelf

Bij het kiezen van een wachtwoord moet je goed nadenken over welke informatie je wel en welke informatie je niet wilt gebruiken. Je moet immers zien te voorkomen dat een hacker jouw wachtwoord kan raden. Kies dus sowieso geen wachtwoord waar je eigen naam op andere persoonlijke informatie in staat. Als je bijvoorbeeld Jan heet en geboren bent in 1970, is Jan.1970 een bijzonder onveilig wachtwoord. Dit is een van de eerste wachtwoorden die een cybercrimineel zal proberen wanneer deze in jouw account probeert in te breken. Kies dus een wachtwoord dat niet te herleiden is naar jezelf. 

Andere manieren om je account te beveiligen

Het is belangrijk om het beveiligen van je trading account serieus te nemen. Je denkt misschien dat het jou niet overkomt, maar als criminelen weten in te breken in je account, kunnen zij al jouw geïnvesteerde geld uitcashen. Daarom is het slim om naast het kiezen van een goed wachtwoord nog een aantal andere beveiligingsmaatregelen te nemen. Er zijn verschillende voorbeelden van beveiligingsmaatregelen om je trading account veiliger te maken. 

Gebruik een VPN

Als je op je mobiele telefoon toegang hebt tot je account bij een aandelenbroker, is het verstandig om gebruik te maken van een VPN. Het kan namelijk zo zijn dat cybercriminelen hebben ingebroken op een wifinetwerk waarmee jij verbonden bent. Als jij dan inlogt op het platform van je broker, kunnen zij zien welke inloggegevens je hiervoor gebruikt. In dat geval krijgen zij dus in feite toegang tot je account. Door gebruik te maken van een veilige VPN-verbinding, voorkom je dat criminelen in deze situatie toegang kunnen krijgen tot jouw wachtwoord. Dat komt doordat een VPN alle gegevens die het doorstuurt naar het wereldwijde web eerst versleutelt. Het gevolg hiervan is dat criminelen die zijn ingebroken op een netwerk dat jij gebruikt, enkel toegang krijgen tot de versleutelde informatie, waardoor dit voor hen onbruikbaar is. 

Gebruik tweestapsverificatie

Aandelenbrokers bieden tegenwoordig vrijwel altijd de mogelijkheid om gebruik te maken van tweestapsverificatie. Hierdoor is alleen jouw wachtwoord nog niet genoeg om in te loggen op je account. In feite moet je aantonen dat je het wachtwoord kent, waarna er een code naar een ander apparaat wordt gestuurd. Soms is dit je mobiele telefoon, maar het gebruik van een apparaat dat uitsluitend voor tweestapsverificatie is bedoeld, is de meest veilige optie. Deze apparaten kosten over het algemeen niet veel, maar zorgen er wel voor dat het ook voor iemand die jouw wachtwoord kent onmogelijk is om in te loggen op jouw account. Diegene zal dan eerst zijn hand moeten leggen op het door jou gekochte apparaat, terwijl jij dit fysiek bij je draagt of in een kluis opslaat. Als je kiest voor tweestapsverificatie via de telefoon, is het voor criminelen mogelijk om jouw telefoon te hacken of een simkaart af te sluiten op jouw naam en met jouw telefoonnummer. Dit is niet eenvoudig, ook niet voor cybercriminelen, maar toch kun je beter het risico niet lopen dat dit ooit gebeurt.

5/5 - (9 stemmen)
Kasper, Aandelen en Beleggen expert
Laatste berichten van Kasper, Aandelen en Beleggen expert (alles zien)

Plaats een reactie