AscX

Hoe kunnen we helpen?
< Alle onderwerpen
Afdrukken

Je hebt de AEX, de AMX en je hebt ook nog de AscX. Wat dat laatste is, leggen we je hier in de kennisbank van allesoveraandelen.com precies uit.

Veel gestelde vragen over AscX

Wat is AscX?

Dit staat voor Amsterdam smaal cap Index. Het is een nieuwe index van Euronext Amsterdam dat bestaat uit 25 fondsen. Je moet het zo zien; de AEX geldt als de eredivisie. Je vindt er de 25 grootste en meest verhandelde bedrijven in ons land. De AMX is de eerste divisie, en geldt als kweekvijver voor de AEX. Kijken we naar AscX, dan is dat weer een opstapje naar de AMX.

Wat is een kenmerk van de aandelen in deze index?

De aandelen in de AscX hebben een beperkte marktkapitalisatie. Dat houdt meteen ook in dat een zo op het oog neutraal bericht zomaar een grote koersuitslag teweeg kan brengen. Het is wel iets om rekening mee te houden. Verschil met de AEX en AMX is dat er in de AscX ook lokale fondsen opgenomen zijn.

Is de AscX interessant voor beleggers?

Dat kan het zeker zijn. Bedrijven in deze index zijn beduidend minder bekend dan ondernemingen in de AEX en de AMX. Ook de marktkapitalisatie is beperkt dan de aandelen in de large caps. De index kan interessant zijn, maar dan dien je wel realtime koersinformatie gebruiken.

Vergelijk de brokers

Als je aandelen wilt kopen, dan schakel je brokers in. Die makelaars hebben allemaal hun eigen tarieven en voorwaarden. Het is verstandig om voor je een broker kiest, eerst die tarieven en voorwaarden eerst te vergelijken. En dat kun je hier doen.

Inhoudsopgave