Hoofdstuk 4: Strategieën om het beleggingsrisico te verkleinen

Dit hoofdstuk duurt 6 minuten om te bestuderen en 10 minuten voor de praktijkoefening

Beheers je risico’s

Een belangrijk aspect van beleggen is het beheersen van je risico’s. Het beheersen van je risico’s doe je op twee vlakken: je probeert je verliezen te beperken terwijl je je winsten net beschermt. Risicobeheersing draagt dus bij aan je rendement als je het goed aanpakt. Hieronder vind je verschillende tips om je winst veilig te stellen.

1. Sluit emotie uit

Hoewel beleggen geen exacte wetenschap is, beleg je het best op basis van berekeningen en analyses. Dagelijks zijn er beleggers die hun geld in één aandeel beleggen op basis van een buikgevoel. Zij maken vooraf geen analyse maar maken een emotionele keuze. Het zijn meestal deze beleggingen waarop je verlies maakt. Hoewel jij soms emotionele beslissingen maakt, is de markt veel rationeler. De prijs op de beurs houdt rekening met alle informatie die beschikbaar is. Ga er dus niet zomaar vanuit dat een aandeel goedkoop is omdat het 40% onder zijn gemiddelde koers noteert, maar ga op onderzoek en ontdek welke reden hier achter zit. Dit bespaart je veel geld.

Rationeel beleggen is iets waar je heel je leven aan moet werken. Naarmate je meer ervaring krijgt, ga je minder op je gevoel af.

Gun je voldoende tijd om ervaring op te doen en oefen eerst met een demoaccount tot je je klaar voelt om echt geld te beleggen. Zie de praktijkoefening onderaan deze pagina.

2. Differentieer je beleggingen

Stel: je hebt een budget van 2000 euro ter beschikking en je wilt dit graag beleggen. Investeer dan dit bedrag in twee bedrijven of meerdere bedrijven in plaats van één bedrijf. Het voordeel van differentiatie is het lagere risicoprofiel van je portefeuille. Winstgevende posities maken het verlies op een andere positie meer dan goed waardoor je nog steeds een positief rendement haalt. Kies in dit geval dus voor twee beleggingen van 1000 euro, in plaats van één van 2000 euro. Zo verminder je de kans op verlies drastisch. Heb je voldoende geld dat je kan investeren? Differentieer dan over verschillende sectoren en landen heen.

3. Blijf bescheiden en nuchter

Er is niets zo gevaarlijk als een overmoedige belegger. Na enkele geslaagde beleggingen denken ze vaak dat ze alles weten en nemen ze onnodige risico’s. Dit vergroot de kans op enkele slechte beleggingen en een grote verliespost. Opteer eerder voor een gematigde strategie waarbij je een stabiel rendement behaalt. De markt is nu eenmaal onvoorspelbaar en jij alleen kunt ze niet beïnvloeden. Vergeet dit nooit, want iedere belegger die zich sterker dan de markt waant, verliest uiteindelijk veel geld.

4. Maak gebruik van limieten.

plus500-profit-loss
Een stop loss is een nuttig instrument om het risico te beheersen. Telkens je een positie opent, heb je de mogelijkheid om een limiet ‘bij winst’ en ‘bij verlies’ op te geven. Zodra de koers één van beide limieten overschrijdt, wordt de positie gesloten. Voor een belegger heeft dit twee voordelen: enerzijds moet je niet steeds naar de koersen zitten kijken, anderzijds vermijd je hiermee dat je enorme verliezen maakt, of dat je winst uiteindelijk verdampt. Een stop loss doet precies wat een risicobeheersend instrument moet doen: verliezen beperken en winsten beschermen.

Bonus: interessante video om risico’s te verkleinen:

praktijk-icon

Praktijkoefening: Onderzoek en handel verder

Als het goed is heb je al een demorekening aangemaakt bij Plus500. Zo niet, maak deze dan nu gratis en vrijblijvend aan.

  1. Log in op je Plus500 account en gebruik je demorekening
  2. Start met handelen en gebruik hierbij een stop-loss.
  3. Evalueer de resultaten en oefen zolang het duidelijk is hoe het werkt.

Naar hoofdstuk 5: Praktische tips >

Vond je dit nuttig?
Kasper, Aandelen en Beleggen expert
Laatste berichten van Kasper, Aandelen en Beleggen expert (alles zien)