Aandelenfonds

Hoe kunnen we helpen?
< Alle onderwerpen
Afdrukken

Op deze plaats in de kennisbank van allesoveraandelen.com gaan we het hebben over het aandelenfonds. Wat is het precies en wat zijn de voordelen?

Veel gestelde vragen aandelenfonds

Hoe kun je een aandelenfonds precies omschrijven?

Je kunt een aandelenfonds een soort van beleggingsfonds noemen waarbij het geïnvesteerde geld gebruikt wordt om aandelen aan te schaffen. Een fondsmanager kiest op basis van kennis en ervaring welke aandelen aan het fonds worden toegevoegd. Elk fonds richt zich op een bepaalde sector of een bepaald thema. Dit kan bijvoorbeeld duurzaamheid zijn, Europa, opkomende markt of financiële instellingen.

En hoe verdien je geld aan het aandelenfonds?

Als aandeelhouder krijg je vaak een vergoeding voor het investeren van geld. Dit is wat men dividend noemt. In dat geval wordt een deel van de winst uitgekeerd aan de aandeelhouder. Dit kan cashdividend zijn, in dat geval krijg je dus gewoon geld. Het kan echter ook gaan om stockdividend. Je krijgt dan aandelen.

Wat zijn voordelen van een aandelenfonds?

Kijk je naar de voordelen van werken met een aandelenfonds, dan zijn dat spreiding, het feit dat de fondsen een eigen thema hebben en het gemak. De fondsen verdelen de inleg automatisch en vaak in meerdere bedrijven. Er wordt als het ware een mandje gevuld met aandelen van verschillende bedrijven. Je bent dus niet afhankelijk van de grillen van de aandelen van één bedrijf. Je doet dus nadrukkelijk aan risicospreiding omdat je in meerdere bedrijven belegt. Presteert het ene bedrijf minder, dan kan een andere onderneming dat compenseren.

Ook beleggen? Check hier dan de brokers

Mocht je nou ook willen beleggen, dan doe je zaken met makelaars in aandelen, ook wel brokers genoemd. Je kunt ze hier alvast met elkaar vergelijken.

{table id=1/]

Inhoudsopgave