Afloopdatum

Hoe kunnen we helpen?
< Alle onderwerpen
Afdrukken

In de beleggingswereld kom je nogal eens de uitdrukking afloopdatum tegen. Wat houdt dit eigenlijk precies in? Je leest het hier in de kennisbank van allesoveraandelen.com.

Veel gestelde vragen afloopdatum

Wat is de afloopdatum nou precies?

Dat is de dag waarop het recht of de plicht voortvloeiend uit de koop of verkoop van een optie, future of termijncontract afloopt. Doorgaans is dit precies de derde vrijdag van de afloopmaand. Ander woord is expiratiedatum. Je hebt gewoon de laatste dag de kans en het recht om gebruik te maken van openstaande posities, long of short.

Verschillen de afloopdata per beurs?

Ja, dat is inderdaad het geval. De data zijn bij beurzen vaak gestandaardiseerd, maar verschillen wel weer per beurs. De data zijn vastgelegd in een expiratiecyclus die weer staat omschreven in de verschillende contractspecificaties.

Houdt de optie dan gewoon op te bestaan?

Ook dat is correct. De expiratiedatum is in feite de dag waarop de optie niet meer bestaat. Vaak is dat dus de zaterdag, inderdaad de dag na de derde vrijdag van de handelsmaand. Tot aan dat moment kunnen de aan de optie verbonden rechten worden uitgeoefend. Daarna is de optie er letterlijk niet meer.

Check hier de brokers

Als je aandelen wilt kopen dan doe je een beroep op de brokers. Deze makelaars hebben allemaal zo hun eigen prijzen en voorwaarden. Voor je een keuze maakt, kun je hier die prijzen en voorwaarden prima vergelijken.

Inhoudsopgave