Benchmark

Hoe kunnen we helpen?
< Alle onderwerpen
Afdrukken

Een benchmark? Hier in de kennisbank van allesoveraandelen.com lees je precies wat dit is.

Veel gestelde vragen over de benchmark

Een benchmark, wat is dat precies?

Je kunt het wel omschrijven als een meetlat of een soort van ijkpunt waarmee de prestaties van een beleggingsfonds of een vermogensbeheerder beoordeeld kunnen worden. In de regel gebeurt dit op basis van een vergelijkbare index. Voor vermogensbeheer maakt men vaak gebruik van een benchmark om zo aan te geven hoe goed of slechts de prestaties precies zijn. Zit de vermogensbeheerder er boven, dan zijn de prestaties goed geweest. Liggen de prestaties er onder, dan zijn de prestaties minder goed.

De benchmark is er dus puur ter beoordeling van een vermogensbeheerder?

Inderdaad. Door dit te gebruiken meet je de prestaties van de beheerder. Als er sprake is van online vermogensbeheer, dan worden de prestaties vaak gewogen op basis van risicoprofielen. Er wordt dan vooral gewerkt met fondsen en vergelijkingen van indices. Dat maakt het eenvoudiger om een benchmark op te zetten.

Dien je wel rekening te houden met de doelstelling van de vermogensbeheerder?

Ja, dat is wel verstandig. Zo hoeft het doel van de vermogensbeheerder niet altijd te zijn dan beter presteren dan de benchmarkt. Het doel kan bijvoorbeeld ook gericht zijn op het behoud van vermogen. Wel iets om rekening mee te houden.

Vergelijken van brokers is zeer verstandig

Het is als je aandelen wilt kopen zeer verstandig om de brokers met elkaar te vergelijken. Ze hanteren namelijk allemaal verschillende tarieven en voorwaarden. Je kunt de beste brokers her alvast met elkaar vergelijken.

Inhoudsopgave