DAX

Hoe kunnen we helpen?
< Alle onderwerpen
Afdrukken

DAX betekent Deutscher Aktienindex. Het geldt als de belangrijkste (performance) index van de bekende Frankfurter Wertpapierborse. Op de index vind je standaard de grootste dertig beursgenoteerde Duitse bedrijven. Vanaf het jaar 2006 kunnen ook niet-Duitse bedrijven opgenomen worden in de Deutscher Aktienindex.

Veel gestelde vragen over DAX

Sinds wanneer bestaat DAX?

De index geldt als een performance index en werd opgericht op 1 juli 1988. Gedurende handelsdagen berekent men de index elke vijftien tellen opnieuw. Dit gebeurt op basis van de koersen in het bekende elektrische handelssysteem Xetra. Elke dag start de berekening om precies 09.00 uur. Er is publicatie vanaf het moment dat de dagkoersen van tenminste twintig bedrijven beschikbaar zijn. Om 17.30 uur is de laatste berekening van die dag. Dit naar aanleiding van de koersen van de laatste en dus afsluitende Xetra veiling.

Wat wordt bedoeld met L-DAX?

Later, tot 20.00 uur, wordt de L-DAX, hetgeen staat voor Late DAX, berekend op basis van alleen de vloerhandel. De samenstelling van de index staat niet vast. Elk jaar opnieuw wordt in de septembermaand de samenstelling van de index door een beurscommissie onder de loep genomen. Overigens komt de samenstelling altijd tot stand op basis van de zogenaamde kwantitatieve criteria: marktkapitalisatie en handelsvolume. Behalve in september zit de commissie elke drie maand bijeen om de index te herzien. Dan gelden ‘Fast Entry’ en ‘Fast Exit’  als criteria om toegelaten te worden tot de Duitse index.

Heeft DAX ondertussen al vertakkingen?

De index heeft ondertussen drie kleine broertjes in de vorm van de MDAX, de TecDAX en de OkoDAX. Op de TecDAX staan de dertig grootste technologiebedrijven van Duitsland, op de OkoDAX vind je de bedrijven die actief zijn in de sector duurzame energie.

Aandelen van de DAX index kopen?

Wil jij aandelen van de DAX index kopen? Dan ben je afhankelijk van de brokers. Je kunt ze hier alvast vergelijken.

Omschrijving

Freestoxx
Zelf beleggen
Met broker Freestoxx kan je gratis beleggen in Amerikaanse Aandelen: kies aandelen uit de NYSE en NASDAQ en betaal € 0,- commissie. Ook betaal je geen wisselkoerskosten, inactiviteitskosten of maandelijkse kosten. Dat maakt beleggen wel héél interessant.
Probeer het nu gratis & vrijblijvend met een Demo account >
Lees meer, klik hier!

of direct starten

Trade Republic
Zelf beleggen
Bouw vermogen door gratis periodiek te beleggen: beleg in aandelen, of ETF’s, en profiteer van groei op de lange termijn. Kies uit duizenden aandelen en ETF's. Begin met beleggen in fractionele aandelen vanaf € 1. Verdien 2% per jaar rente op je onbelegd saldo!
Ontdek de voordelen en open gratis een account >
Lees meer, klik hier!

of direct starten

Scalable Capital
Zelf beleggen
Met broker Scalable Capital kan je commissievrij beleggen in 7500 Aandelen en ETF. Onbelegde inleg levert je zelfs 2,3% spaarrente op! Een mooie combinatie van beleggen en sparen.
Open gratis een rekening >
Lees meer, klik hier!

of direct starten

Lynx
Start met zelf beleggen bij Lynx: goedkoop, gebruiksbruiksvriendelijk platform met zeer ruime handelsmogelijkheden Vraag Gratis informatiepakket aan en ontvang het e-book "Succesvol beleggen met opties"
Lees meer, klik hier!

of direct starten

eToro: Aandelen kopen zonder commissie
Zelf beleggen
eToro is populaire broker voor het kopen van aandelen. Al vanaf € 45,- kan je starten met handelen.Starten met Aandelen: Betaal geen commissie of beheerkosten!
Lees meer, klik hier!

of direct starten

Met beleggen loopt je vermogen risico. Er zijn andere kosten van toepassing.


Freedom24 van Freedom Finance
Zelf beleggen
Wil je bij IPO's / beursgangen er als eerste bij zijn? Met Freedom24 van Freedom Finance is het mogelijk om nieuwe aandelen te krijgen tegen hun initiële (IPO) prijs - naast het beleggen in klassieke aandelen, ETF's en opties. Ook is deze brokers uitermate geschikt voor dagelijks handelen. Gemiddeld rendement op de investering: 58% in 93 dagen. Open nu gratis rekening!
Lees meer, klik hier!

of direct starten

Easybroker
Easybroker maakt beleggen makkelijk en begrijpbaar voor iedereen. Met lage tarieven. Je betaalt geen beheerskosten!Open gratis een rekening en start met beleggen >
Lees meer, klik hier!

of direct starten

InDelta Indexbeleggen
InDelta maakt het mogelijk om op laagdrempelige manier automatisch te laten beleggen in indexfondsen. Hierdoor spreid je het risico. Er is geen minimum inleg!Open rekening en start met indexbeleggen >
Lees meer, klik hier!

of direct starten

Centraal Beheer
Laten beleggen
Eenvoudig je geld laten beleggen door de experts van Centraal Beheer: een goed alternatief voor sparen en al mogelijk vanaf € 50,-. Open nu gratis een rekening en ontvang tot € 65,- bonus >
Lees meer, klik hier!

of direct starten


Zelf indexbeleggen met Brand New Day
Brand New Day: Laat je geld groeien met de passieve beleggingsstrategie van Brand New Day. Werk aan jouw buffer voor later door te beleggen in aandelen- en obligatiefondsen met een wereldwijde spreiding. Kies je gewenste modelportefeuille en beleg zonder omkijken tegen zeer lage kosten.Open nu gratis een beleggersrekening
Lees meer, klik hier!

of direct starten

DEGIRO
Zelf beleggen
DEGIRO is de snelst groeiende broker van dit moment en de winnaar van de Gouden Stier. DEGIRO biedt ongekend lage tarieven en ook gratis beleggen in Amerikaanse aandelen en DEGIRO kernselectie is mogelijk.
Start nu met voordelig beleggen! Open gratis rekening >
Lees meer, klik hier!

of direct starten
Advertenties. Let op: beleggen gaat gepaard met risico's, u kunt uw inleg (deels) verliezen.
Inhoudsopgave