Nikkei

Hoe kunnen we helpen?
< Alle onderwerpen
Afdrukken

Tijdens het ochtendjournaal komt de naam wel eens langs en wordt wel eens gesproken van de Nikkei index. Maar wat is dan eigenlijk precies die Nikkei index? De kennisbank van allesoveraandelen.com vertelt je er alles over.

Veel gestelde vragen over Nikkei

Wat is de Nikkei nou eigenlijk precies?

Officieel gebruik je de naam Nikkei 225. Het is de belangrijkste aandelenindex van de Tokyo Stock Exchange. De aandelenindex is er al vanaf 1950 en bestaat niet geheel verrassend uit 225 fondsen. Er is sprake van een prijs gewogen index. De Nikkei 225 wordt op dezelfde wijze berekend als de Dow Jones Industrial Average Index. De index geeft een beeld van de koersverwachtingen van 225 aandelen met een notering op de beurs van Tokio. Voor de index komen alleen de meest liquide aandelen in aanmerking.

Wie berekent de Nikkei?

In eerste instantie werd de index berekend door de beurs zelf. Dat veranderde in 1970, toen de berekening werd overgenomen door Nikon Keizai Shimbun, een financiële krant in Japan. Overigens vind je op de Nikkei louter en alleen aandelen van bedrijven. Je vindt er dus geen aandelen op van beleggingsfondsen, Exchanged-traded funds, vastgoedfondsen en preferente aandelen. Die zijn dus allemaal uitgesloten van de index.

Is sprake van een vaststaande index of vindt er herziening plaats?

Er vindt tenminste eens per jaar een herziening van de index plaats, iets dat in oktober plaatsvindt. Voor de index worden in eerste instantie de meest verhandelde aandelen gekozen. Daarnaast wordt rekening gehouden met een goede spreiding over zes sectoren als de index samengesteld wordt. Is er een bedrijf in de index dat failliet gaat bijvoorbeeld, dan wordt een vervanger gezocht dat in dezelfde branche actief is. Voor de index gelden alleen de prijzen van de aandelen.

Vergelijk de voorwaarden die de brokers hanteren

Als jij je ook wilt roeren op de beleggingswereld, dan krijg je te maken met brokers, makelaars in aandelen. Je kunt hier alvast de voorwaarden die brokers hanteren met elkaar vergelijken.

Omschrijving


Freedom24 van Freedom Finance
Zelf beleggen en sparen
Wil je de vrijheid hebben om sparen te combineren met beleggen in de belangrijkste beurzen van Europa, Amerika en Azië? Met Freedom24 is het mogelijk om zowel aandelen te kopen en verkopen. Je kan je onbelegde saldo ook sparen met hoge spaarrente tot wel 6,41%! Er is geen minimum storting. Ontdek de vrijheid. Open nu gratis rekening!
Lees meer, klik hier!

of direct starten

Freestoxx
Zelf beleggen
Met broker Freestoxx kan je gratis beleggen in Amerikaanse Aandelen: kies aandelen uit de NYSE en NASDAQ en betaal € 0,- commissie. Ook betaal je geen wisselkoerskosten, inactiviteitskosten of maandelijkse kosten. Dat maakt beleggen wel héél interessant.
Probeer het nu gratis & vrijblijvend met een Demo account >
Lees meer, klik hier!

of direct starten

eToro: Aandelen kopen zonder commissie
Zelf beleggen
eToro is populaire broker voor het kopen van aandelen. Al vanaf € 45,- kan je starten met handelen.Starten met Aandelen: Betaal geen commissie of beheerkosten!
Lees meer, klik hier!

of direct starten

Met beleggen loopt je vermogen risico. Er zijn andere kosten van toepassing.

Scalable Capital
Zelf beleggen
Met broker Scalable Capital kan je commissievrij beleggen in 7500 Aandelen en ETF. Onbelegde inleg levert je zelfs 2,3% spaarrente op! Een mooie combinatie van beleggen en sparen.
Open gratis een rekening >
Lees meer, klik hier!

of direct starten

Easybroker
Easybroker maakt beleggen makkelijk en begrijpbaar voor iedereen. Met lage tarieven. Je betaalt geen beheerskosten!Open gratis een rekening en start met beleggen >
Lees meer, klik hier!

of direct starten

Centraal Beheer
Laten beleggen
Eenvoudig je geld laten beleggen door de experts van Centraal Beheer: een goed alternatief voor sparen en al mogelijk vanaf € 50,-. Open nu gratis een rekening en ontvang tot € 65,- bonus >
Lees meer, klik hier!

of direct starten


Zelf indexbeleggen met Brand New Day
Brand New Day: Laat je geld groeien met de passieve beleggingsstrategie van Brand New Day. Werk aan jouw buffer voor later door te beleggen in aandelen- en obligatiefondsen met een wereldwijde spreiding. Kies je gewenste modelportefeuille en beleg zonder omkijken tegen zeer lage kosten.Open nu gratis een beleggersrekening
Lees meer, klik hier!

of direct starten

DEGIRO
Zelf beleggen
DEGIRO is de snelst groeiende broker van dit moment en de winnaar van de Gouden Stier. DEGIRO biedt ongekend lage tarieven en ook goedkoop beleggen in de DEGIRO kernselectie is mogelijk.
Start nu met voordelig beleggen! Open gratis een rekening >
Lees meer, klik hier!

of direct starten

Lynx
Start met zelf beleggen bij Lynx: goedkoop, gebruiksbruiksvriendelijk platform met zeer ruime handelsmogelijkheden Vraag Gratis informatiepakket aan en ontvang het e-book "Succesvol beleggen met opties"
Lees meer, klik hier!

of direct starten
Advertenties. Let op: beleggen gaat gepaard met risico's, u kunt uw inleg (deels) verliezen.
Inhoudsopgave