Wat is een SPAC en waarom zijn aandelen van een SPAC zo populair?

wat is een SPAC

SPAC staat voor Special Purpose Acquisition Company. Je kunt een SPAC een bedrijf noemen dat slechts een doel dient. Het moet na een beursgang kapitaal ophalen om daarmee een bedrijf over te nemen en zo rendement te maken voor de investeerder. Een SPAC wordt ook wel eens omschreven als een ‘blanco cheque bedrijf’.

Koop of verkoop SPAC aandelen via een broker:

Omschrijving  

FXFlat: Goedkoper Aandelen kopen voor beginnende en ervaren beleggers
Zelf beleggen
FXFlat is al 20 jaar een populaire en betrouwbare broker! Kies voor wereldwijd handelen in Aandelen, ETF, Opties en Futures tegen gunstige voorwaarden via het prijswinnende en professionele handelsplatform. De gratis te bereiken klantenservice van FXFlat staat voor je klaar om je te helpen. Starten met Aandelen: Open een rekening in slechts enkele minuten!
Lees meer, klik hier!

of bekijk tarieven


eToro: Aandelen kopen zonder commissie
Zelf beleggen
eToro is populaire broker voor het kopen van aandelen. Al vanaf € 180,- kan je starten met handelen.Starten met Aandelen: Betaal geen commissie of beheerkosten!
Lees meer, klik hier!

of direct starten

Met beleggen loopt je vermogen risico.

DEGIRO
Zelf beleggen
DEGIRO is de snelst groeiende broker van dit moment en de winnaar van de Gouden Stier. DEGIRO biedt ongekend lage tarieven en veel mogelijkheden om te beleggen.
Start nu met voordelig beleggen! Nu Gratis rekening openen >
Lees meer, klik hier!

of direct starten


BUX Zero
Zelf beleggen
BUX Zero maakt het mogelijk om aandelen en ETF te kopen zonder commissie! Download de app en start vandaag: Nu Gratis Aandeel!
Lees meer, klik hier!

of direct starten


Binck Zelf Beleggen
Zelf beleggen
Binck is één van meest populaire en gebruiksvriendelijke aandelen brokers van Nederland. Het is eenvoudig om zelf te beleggen Open gratis rekening: Nu Gratis € 200,- transactietegoed!
Lees meer, klik hier!

of direct starten


Freedom Finance
Zelf beleggen
Wil je bij IPO's / beursgangen er als eerste bij zijn? Met Freedom 24 door Freedom Finance is het mogelijk om als eerste in te stappen. Bij de beursgang kan de prijs met tientallen en zelfs honderden procenten omhoogschieten. Open een gratis rekening en profiteer als eerste van beursgangen!
Lees meer, klik hier!

of direct starten

Binck Fundcoach
Met Binck Fundcoach kan je zelf bouwen aan je vermogen voor later met beleggingsfondsen en ETF's.
Vraag het informatiepakket aan: eerste 3 maanden geen servicefee!
Lees meer, klik hier!

of direct starten

ABN AMRO Zelf Beleggen
Zelf beleggen
ABN AMRO biedt voor de geïnteresseerde belegger de mogelijkheid om voor lage kosten en met behulp van tools & expertise zelf te beleggen in aandelen, ETF's en beleggingsfondsen.Open gratis rekening. Nog geen ABN AMRO klant? Ook in 10 min. geregeld!
Lees meer, klik hier!

of direct starten

Lynx
Start met zelf beleggen bij Lynx: goedkoop, gebruiksbruiksvriendelijk platform met zeer ruime handelsmogelijkheden Vraag Gratis informatiepakket aan en ontvang het e-book "14 onmisbare tips om uw prestaties op de beurs te verbeteren"
Lees meer, klik hier!

of direct starten

ABN AMRO Begeleid Beleggen
Laten beleggen
Een makkelijke en slimme manier van beleggen: de experts van ABN AMRO helpen je met het kiezen van een strategie en nemen het werk uit handen.Open gratis rekening. Nog geen ABN AMRO klant? Ook in 10 min. geregeld!
Lees meer, klik hier!

of direct starten

InDelta Indexbeleggen
InDelta maakt het mogelijk om op laagdrempelige manier automatisch te laten beleggen in indexfondsen. Hierdoor spreid je het risico. Er is geen minimum inleg!Open rekening en start met indexbeleggen >
Lees meer, klik hier!

of direct starten
Laten Beleggen Binck Forward
Binck Forward
Laten beleggen
Starten met je geld laten beleggen? Dat kan vanaf elk bedrag met Binck Forward. Het is mogelijk om heel doelgericht te beleggen tegen de laagst mogelijke kosten.
Open eenvoudig een rekening: Nu tot € 400,- startgeld cadeau!
Lees meer, klik hier!

of direct starten

Centraal Beheer
Laten beleggen
Eenvoudig je geld laten beleggen door de experts van Centraal Beheer: een goed alternatief voor sparen en al mogelijk vanaf € 50,-. Open nu gratis een rekening en ontvang tot € 65,- bonus >
Lees meer, klik hier!

of direct starten


Laten Beleggen door Brand New Day
Brand New Day: laat je geld eenvoudig beleggen in aandelen en obligaties met belastingvoordeel! Kies eenmalig je gewenste rendement en risico en laat de specialisten het werk doen. Zeer lage kosten en geen ervaring nodig.Open nu gratis een beleggersrekening
Lees meer, klik hier!

of direct starten
Advertenties. Let op: beleggen gaat gepaard met risico's, u kunt uw inleg (deels) verliezen.

Aandeelhouders hebben altijd het laatste woord

Bijzonder is dat bij die beursgang nog in het geheel niet bekend is welke onderneming overgenomen gaat worden. Het is aan het management om een onderneming te zoeken. En daarvoor krijgen ze een blanco cheque. Doorgaans wordt een periode van twee jaar genomen om een overnamekandidaat te vinden. Wordt dat bedrijf niet gevonden, dan ontvangen de beleggers het merendeel van hun inleg gewoon terug. Is er wel een onderneming gevonden, dan krijgen de aandeelhouders het laatste woord. Zij beslissen of de overname wel of niet doorgaat. SPAC gaat vervolgens een fusie aan met dat bedrijf, dat dus een beursnotering krijgt.

De cijfers spreken boekdelen

Geheel nieuw is een SPAC niet. Het fenomeen deed zich ook in de jaren tachtig al voor. Toen echter hing er een zweem van onbetrouwbaarheid rond dergelijke zaken. Tegenwoordig zijn strenge regels opgesteld. Zo moet het ingelegde geld bijvoorbeeld op een aparte rekening staan en moet het management zelf de onkosten die gemaakt worden voldoen. Nu echter neemt het fenomeen SPAC een enorme vlucht. De cijfers spreken boekdelen. In 2015 gingen in totaal twintig SPAC’s naar de beurs. Samen haalden ze rond de 3,9 miljard dollar uit de markt. Dit jaar echter, zijn het er al 178, goed voor liefst 61 miljard dollar Dat houdt in dat meer dan de helft van de beursgangen dit jaar een SPAC beursgang was. Het is overigens wel iets typisch Amerikaans. Buiten de Verenigde Staten zie je ze minder, met uitzondering van Italië. In ons land spelen SPAC’s een ondergeschikte rol. In 2007 en 2008 hebben drie ondernemingen op deze wijze een beursgang gemaakt. Daar is het echter bij gebleven.

Eenvoudige manier om naar de beurs te  gaan

SPAC’s danken hun populariteit omdat het een betrekkelijk eenvoudige manier is om naar de beurs te gaan. Er is bovendien geen financiële historie waarover verslag gedaan moet worden. Ook de bedrijfsrisico’s zijn op deze manier laag. Ook snelheid speelt een rol. Een beursgang duurt normaliter zo ongeveer een jaar, met een SPAC slechts enkele maanden. Voor bedrijven is deze beursgang bovendien minder kostbaar. Zeker ook de snel groeiende ondernemingen – en dan met name de geldschieters- kunnen via de verkoop van het bedrijf aan een SPAC snel hun investering in geld om te zetten.