Aandelen ASML wegen zwaarst in ‘nieuwe’ AEX-index

aandelen ASML wegen zwaarts op AEX-index

Leidende positie ASML op AEX-index

Maandag vindt de herweging van de AEX-index plaats. In de ‘nieuwe’ AEX-index wegen de aandelen ASML straks toch wel verrassend het zwaarst. Daarmee is Shell van de troon gestoten, ondanks het feit dat Shell (en ook Unilever) nog steeds meer waard zijn dan ASML. Reden dat ASML toch het zwaarst gaat wegen is dat  het een voor 100 procent Nederlandse onderneming is.

Aandelen ASML in AEX-index wegen zwaarst, ondanks dat Shell en Unilever meer waard zijn

Het is meteen ook de eerste keer dat ASML de hoogste weging krijgt overigens. Tot voor kort leek Shell het alleenrecht op deze positie te hebben. ASML is ook meteen het enige fonds waarvan de weging op 15 procent gesteld wordt. Dit houdt concreet in dat de ontwikkeling van de AEX-index voor 15 procent wordt bepaald door het koersverloop van ASML. De grens van 15 procent wordt ingesteld omdat anders een fonds te veel invloed zou hebben op de totale index. Deze maatregel werd ooit voor nota bene Shell ingevoerd. Shell was toen vele malen groter dan alle andere Nederlandse beursfondsen namelijk.

Wil je brokers vergelijken?

Broker / AanbiederOmschrijvingActie 
Meer info >

Flatex
Nieuw in Nederland: Flatex: beleggen zonder transactiekosten! Zeer populair in Duitsland en nu ook in Nederland mogelijk voor het beleggen in aandelen en meer.Open nu een rekening en start met beleggen zonder transactiekosten!
Open gratis een rekening + geen transactiekosten

Kosten openen rekening: € 0,-
Lees meer, klik hier!

of direct starten
Meer info >
Binck Zelf Beleggen
Zelf beleggen
Binck is één van meest populaire en gebruiksvriendelijke aandelen brokers van Nederland. Het is eenvoudig om zelf te beleggen Vraag het informatiepakket aan: nu met Gratis € 500,- transactietegoed!
Vraag gratis en vrijblijvend informatiepakket aan: nu met Gratis € 500,- transactietegoed!

Kosten informatiepakket: € 0,-
Lees meer, klik hier!

of direct startenMeer info >
DEGIRO
Zelf beleggen
DEGIRO is de snelst groeiende broker van dit moment en de winnaar van de Gouden Stier. DEGIRO biedt ongekend lage tarieven en veel mogelijkheden om te beleggen.
Nu Gratis rekening openen >
Open gratis rekening! >


Kosten openen rekening:
€ 0,-
Lees meer, klik hier!

of direct startenTop aandelen broker


Meer info >
Laten Beleggen door Brand New Day
Brand New Day: laat je geld eenvoudig beleggen in aandelen en obligaties met belastingvoordeel! Kies eenmalig je gewenste rendement en risico en laat de specialisten het werk doen. Zeer lage kosten en geen ervaring nodig.Open nu gratis een beleggersrekening
Open gratis een rekening

Kosten openen rekening: € 0,-
Lees meer, klik hier!

of direct starten


Lynx
Start met zelf beleggen bij Lynx: goedkoop, gebruiksbruiksvriendelijk platform met zeer ruime handelsmogelijkheden Vraag Gratis informatiepakket aan en ontvang het e-book "14 onmisbare tips om uw prestaties op de beurs te verbeteren"
Vraag Gratis informatiepakket aan en ontvang het e-book "14 onmisbare tips om uw prestaties op de beurs te verbeteren"

Kosten informatiepakket: € 0,-
Lees meer, klik hier!

of direct starten


Meer info >
Binck Forward
Laten beleggen
Starten met je geld laten beleggen? Dat kan vanaf elk bedrag met Binck Forward. Het is mogelijk om heel doelgericht te beleggen tegen de laagst mogelijke kosten.
Open eenvoudig een rekening: Nu tot € 400,- startgeld cadeau!
Open Gratis een rekening: Nu tot € 400,- startgeld cadeau!
Lees meer, klik hier!

of direct startenMeer info >
Centraal Beheer
Laten beleggen
Eenvoudig je geld laten beleggen door de experts van Centraal Beheer: een goed alternatief voor sparen en al mogelijk vanaf € 50,-. Open nu gratis een rekening en ontvang tot € 65,- bonus >
Open een rekening en ontvang tot € 65,- bonus >


Kosten openen rekening:
€ 0,-
Lees meer, klik hier!

of direct startenExporo: Beleggen in Vastgoed Aandelen
De Duitse marktleider Exporo maakt het nu ook in Nederland voor particuliere beleggers mogelijk om al vanaf € 1000,- vastgoed aandelen te kopen én te verkopen. Hierdoor kan je flexibel beleggen met vastgoed aandelen en mogelijk profiteren van een interessant rendement op de huuropbrengsten en waardevermeerdering van vastgoed. Vraag gratis informatie aan of start direct >
Start nu en ontvang € 100,- bonus bij een storting van € 1000,- of hoger >


Kosten openen rekening:
€ 0,-
Lees meer, klik hier!

of direct starten
Advertenties. Let op: beleggen gaat gepaard met risico's, u kunt uw inleg (deels) verliezen.

Shell is nog ‘slechts’ 96 miljard euro waard

Shell kreeg vanwege de coronacrisis te maken met een enorme daling van de olieprijs. Shell is daarom nog ‘slechts’ 96 miljard euro waard nu, waarmee Unilever groter is nu met 120 miljard. ASML staat samen op in totaal 93 miljard euro. Ondanks het feit dat Unilever en Shell dus meer waard zijn, is ASML straks bepalend in de nieuwe AEX-index. Dit omdat dit volledig Nederlands is, Shell en Unilever hebben ook nog stukken in Londen staan.

Speak Your Mind

*