Aandelen ASML wegen zwaarst in ‘nieuwe’ AEX-index

aandelen ASML wegen zwaarts op AEX-index
Leidende positie ASML op AEX-index

Maandag vindt de herweging van de AEX-index plaats. In de ‘nieuwe’ AEX-index wegen de aandelen ASML straks toch wel verrassend het zwaarst. Daarmee is Shell van de troon gestoten, ondanks het feit dat Shell (en ook Unilever) nog steeds meer waard zijn dan ASML. Reden dat ASML toch het zwaarst gaat wegen is dat  het een voor 100 procent Nederlandse onderneming is.

Aandelen ASML in AEX-index wegen zwaarst, ondanks dat Shell en Unilever meer waard zijn

Het is meteen ook de eerste keer dat ASML de hoogste weging krijgt overigens. Tot voor kort leek Shell het alleenrecht op deze positie te hebben. ASML is ook meteen het enige fonds waarvan de weging op 15 procent gesteld wordt. Dit houdt concreet in dat de ontwikkeling van de AEX-index voor 15 procent wordt bepaald door het koersverloop van ASML. De grens van 15 procent wordt ingesteld omdat anders een fonds te veel invloed zou hebben op de totale index. Deze maatregel werd ooit voor nota bene Shell ingevoerd. Shell was toen vele malen groter dan alle andere Nederlandse beursfondsen namelijk.

Wil je brokers vergelijken?

Omschrijving


Freedom24 van Freedom Finance
Zelf beleggen en sparen
Wil je de vrijheid hebben om sparen te combineren met beleggen in de belangrijkste beurzen van Europa, Amerika en Azië? Met Freedom24 is het mogelijk om zowel aandelen te kopen en verkopen. Je kan je onbelegde saldo ook sparen met hoge spaarrente tot wel 6,41%! Er is geen minimum storting. Ontdek de vrijheid. Open nu gratis rekening!
Lees meer, klik hier!

of direct starten

Freestoxx
Zelf beleggen
Met broker Freestoxx kan je gratis beleggen in Amerikaanse Aandelen: kies aandelen uit de NYSE en NASDAQ en betaal € 0,- commissie. Ook betaal je geen wisselkoerskosten, inactiviteitskosten of maandelijkse kosten. Dat maakt beleggen wel héél interessant.
Probeer het nu gratis & vrijblijvend met een Demo account >
Lees meer, klik hier!

of direct starten

eToro: Aandelen kopen zonder commissie
Zelf beleggen
eToro is populaire broker voor het kopen van aandelen. Al vanaf € 45,- kan je starten met handelen.Starten met Aandelen: Betaal geen commissie of beheerkosten!
Lees meer, klik hier!

of direct starten

Met beleggen loopt je vermogen risico. Er zijn andere kosten van toepassing.

Scalable Capital
Zelf beleggen
Met broker Scalable Capital kan je commissievrij beleggen in 7500 Aandelen en ETF. Onbelegde inleg levert je zelfs 2,3% spaarrente op! Een mooie combinatie van beleggen en sparen.
Open gratis een rekening >
Lees meer, klik hier!

of direct starten

Easybroker
Easybroker maakt beleggen makkelijk en begrijpbaar voor iedereen. Met lage tarieven. Je betaalt geen beheerskosten!Open gratis een rekening en start met beleggen >
Lees meer, klik hier!

of direct starten

Centraal Beheer
Laten beleggen
Eenvoudig je geld laten beleggen door de experts van Centraal Beheer: een goed alternatief voor sparen en al mogelijk vanaf € 50,-. Open nu gratis een rekening en ontvang tot € 65,- bonus >
Lees meer, klik hier!

of direct starten


Zelf indexbeleggen met Brand New Day
Brand New Day: Laat je geld groeien met de passieve beleggingsstrategie van Brand New Day. Werk aan jouw buffer voor later door te beleggen in aandelen- en obligatiefondsen met een wereldwijde spreiding. Kies je gewenste modelportefeuille en beleg zonder omkijken tegen zeer lage kosten.Open nu gratis een beleggersrekening
Lees meer, klik hier!

of direct starten

DEGIRO
Zelf beleggen
DEGIRO is de snelst groeiende broker van dit moment en de winnaar van de Gouden Stier. DEGIRO biedt ongekend lage tarieven en ook goedkoop beleggen in de DEGIRO kernselectie is mogelijk.
Start nu met voordelig beleggen! Open gratis een rekening >
Lees meer, klik hier!

of direct starten

Lynx
Start met zelf beleggen bij Lynx: goedkoop, gebruiksbruiksvriendelijk platform met zeer ruime handelsmogelijkheden Vraag Gratis informatiepakket aan en ontvang het e-book "Succesvol beleggen met opties"
Lees meer, klik hier!

of direct starten
Advertenties. Let op: beleggen gaat gepaard met risico's, u kunt uw inleg (deels) verliezen.

Shell is nog ‘slechts’ 96 miljard euro waard

Shell kreeg vanwege de coronacrisis te maken met een enorme daling van de olieprijs. Shell is daarom nog ‘slechts’ 96 miljard euro waard nu, waarmee Unilever groter is nu met 120 miljard. ASML staat samen op in totaal 93 miljard euro. Ondanks het feit dat Unilever en Shell dus meer waard zijn, is ASML straks bepalend in de nieuwe AEX-index. Dit omdat dit volledig Nederlands is, Shell en Unilever hebben ook nog stukken in Londen staan.

Vond je dit nuttig?

Plaats een reactie