Dalende koersen en onrust door presidentsverkiezingen; hoe zit dat eigenlijk?

de invloed van de verkiezingen op de beurs

De invloed van de verkiezingen op de beurs

Dalende koersen en onrust door presidentsverkiezingen. Het werd de afgelopen periode veel gebruikt. Was er een slechte dag op de beurs, dan lag dat aan de verkiezingen. Is dat echt zo of is dat overdreven?

 

 

Dalende koersen en onrust; het komt allemaal door Trump en Biden

Zomaar een beursbericht van vrijdag. De olieprijs staat onder druk, zo is de strekking van het bericht. Dat heeft, zo lezen we verder, te maken met onder meer de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Maar hoe zit dat dan precies, want de afgelopen weken leken de verkiezingen wel een soort van alibi. Was er een slechte dag op de beurs? Dan lag dat aan de verkiezingen. De afgelopen weken kregen de verkiezingen zo goed als alles op de schuld. Is dat terecht?

Dalende koersen en onrust door presidentsverkiezingen, ook het Nederlandse aandeel is er gevoelig voor

Laat duidelijk zijn dat Amerika grote invloed heeft op de internationale markt en ook op die in ons land. Ga maar na, Amerika is de grootste economie ter wereld en het beschikt met de New York Stock Exchange over de grootste beurs ter wereld. Kijk ook eens naar de Beurskrach in 1929 of recenter de crisis in 2008. In beide gevallen was Amerika er nadrukkelijk bij betrokken. De invloed is er dus, alleen al vanwege de omvang van de economie.

Jaar voor de verkiezingen groeiende aandelen minder

De beurskoersen vertonen een bepaald patroon als er presidentsverkiezingen aankomen. Zo is het een gegeven dat in het jaar voor een verkiezing in Amerika de aandelen minder groeien. Vaak wordt 8,5 procent groei als normaal beschouwd. In het jaar voor de verkiezing is die groei vaak 6 procent.  Ook na de verkiezingen is sprake van een zich herhalend patroon.  Wordt een president herkozen, dan groeit de beurs vaak met 6,5 procent. Wordt er een nieuwe president aangesteld, dan ligt dat percentage op 5.

Presidenten varen hun eigen koers

Nederland drijft veel handel met Amerika en die handel lijkt alleen maar te groeien. Neem bier. Liefst 40 procent van al het bier dat geëxporteerd wordt, gaat naar de Verenigde Staten. Door de aanstelling van een nieuwe president kunnen van de ene op de andere dag heel veel dingen veranderen. Toen Donald Trump aangesteld werd, besloot hij de mijnen weer te openen bijvoorbeeld. En dat terwijl voorganger Obama de mijnen juist gesloten had om zo de verduurzaming te stimuleren. Presidenten voeren dus een eigen koers en die koers heeft invloed op  de koers op de beurs.

Onzekerheid heeft invloed op de beurskoersen

Voorbeeld? Joe Biden gaat straks in het kader van protectionisme maatregelen doorvoeren. Dan zou dat enorme consequenties kunnen hebben voor een Nederlands bedrijf als Heineken. Die onzekerheid over wat een nieuwe president gaat doen bepaalt voor een deel het verloop van de koersen op de beurs. Om echter alles wat misgaat op de beurs toe te schrijven aan de verkiezingen, gaat wel wat te ver.

Presidentsverkiezingen of niet als je in aandelen wilt dan krijg je te naken met brokers. Je kunt ze hier al met elkaar vergelijken.

Broker / Aanbieder Omschrijving Actie  Meer info >
DEGIRO
Zelf beleggen
DEGIRO is de snelst groeiende broker van dit moment en de winnaar van de Gouden Stier. DEGIRO biedt ongekend lage tarieven en veel mogelijkheden om te beleggen.
Nu Gratis rekening openen >
Open gratis rekening! >


Kosten openen rekening:
€ 0,-
Lees meer, klik hier!

of direct starten
Meer info >
eToro: Aandelen kopen zonder commissie
Zelf beleggen
eToro is populaire broker voor het kopen van aandelen, Bitcoins en meer. Al vanaf € 180,- kan je starten met handelen.Starten met Aandelen: Betaal geen commissie of beheerkosten!
Nu aandelen kopen zonder commissie!

Gratis rekening openen: Geen commissie of beheerkosten
Lees meer, klik hier!

of direct starten
Meer info >
Binck Zelf Beleggen
Zelf beleggen
Binck is één van meest populaire en gebruiksvriendelijke aandelen brokers van Nederland. Het is eenvoudig om zelf te beleggen Open gratis rekening: Nu Gratis € 200,- transactietegoed!
Open gratis rekening: Nu Gratis € 200,- transactietegoed!

Kosten informatiepakket: € 0,-
Lees meer, klik hier!

of direct starten
Meer info >
ABN AMRO Zelf Beleggen
Zelf beleggen
ABN AMRO biedt voor de geïnteresseerde belegger de mogelijkheid om voor lage kosten en met behulp van tools & expertise zelf te beleggen in aandelen, ETF's en beleggingsfondsen.Open gratis rekening. Nog geen ABN AMRO klant? Ook in 10 min. geregeld!
Open gratis rekening: beleggen al mogelijk vanaf € 50,-

Kosten openen rekening: € 0,-
Lees meer, klik hier!

of direct starten


Lynx
Start met zelf beleggen bij Lynx: goedkoop, gebruiksbruiksvriendelijk platform met zeer ruime handelsmogelijkheden Vraag Gratis informatiepakket aan en ontvang het e-book "14 onmisbare tips om uw prestaties op de beurs te verbeteren"
Vraag Gratis informatiepakket aan en ontvang het e-book "14 onmisbare tips om uw prestaties op de beurs te verbeteren"

Kosten informatiepakket: € 0,-
Lees meer, klik hier!

of direct starten
Meer info >
ABN AMRO Begeleid Beleggen
Laten beleggen
Een makkelijke en slimme manier van beleggen: de experts van ABN AMRO helpen je met het kiezen van een strategie en nemen het werk uit handen.Open gratis rekening. Nog geen ABN AMRO klant? Ook in 10 min. geregeld!
Open gratis rekening: beleggen al mogelijk vanaf € 50,-

Kosten openen rekening: € 0,-
Lees meer, klik hier!

of direct starten


Meer info >
Binck Forward
Laten beleggen
Starten met je geld laten beleggen? Dat kan vanaf elk bedrag met Binck Forward. Het is mogelijk om heel doelgericht te beleggen tegen de laagst mogelijke kosten.
Open eenvoudig een rekening: Nu tot € 400,- startgeld cadeau!
Open Gratis een rekening: Nu tot € 400,- startgeld cadeau!
Lees meer, klik hier!

of direct startenMeer info >
Centraal Beheer
Laten beleggen
Eenvoudig je geld laten beleggen door de experts van Centraal Beheer: een goed alternatief voor sparen en al mogelijk vanaf € 50,-. Open nu gratis een rekening en ontvang tot € 65,- bonus >
Open een rekening en ontvang tot € 65,- bonus >


Kosten openen rekening:
€ 0,-
Lees meer, klik hier!

of direct startenTop aandelen broker


Meer info >
Laten Beleggen door Brand New Day
Brand New Day: laat je geld eenvoudig beleggen in aandelen en obligaties met belastingvoordeel! Kies eenmalig je gewenste rendement en risico en laat de specialisten het werk doen. Zeer lage kosten en geen ervaring nodig.Open nu gratis een beleggersrekening
Open gratis een rekening

Kosten openen rekening: € 0,-
Lees meer, klik hier!

of direct startenMexem Beleggen
Mexem is de nieuwe online broker in Nederland waar je écht goedkoop kan beleggen in aandelen, opties en meer. Ze geven aan de goedkoopste te zijn op Nederlandse, Belgische en Duitse aandelen. Ook krijg je persoonlijke begeleiding. Vraag gratis informatie aan >
Gratis informatie aanvragen >


Kosten openen rekening:
€ 0,-
Lees meer, klik hier!

of direct startenExporo: Beleggen in Vastgoed Aandelen
De Duitse marktleider Exporo maakt het nu ook in Nederland voor particuliere beleggers mogelijk om al vanaf € 1000,- vastgoed aandelen te kopen én te verkopen. Hierdoor kan je flexibel beleggen met vastgoed aandelen en mogelijk profiteren van een interessant rendement op de huuropbrengsten en waardevermeerdering van vastgoed. Vraag gratis informatie aan of start direct >
Start nu en ontvang € 100,- bonus bij een storting van € 1000,- of hoger >


Kosten openen rekening:
€ 0,-
Lees meer, klik hier!

of direct starten
Advertenties. Let op: beleggen gaat gepaard met risico's, u kunt uw inleg (deels) verliezen.

Speak Your Mind

*