Dalende koersen en onrust door presidentsverkiezingen; hoe zit dat eigenlijk?

de invloed van de verkiezingen op de beurs
De invloed van de verkiezingen op de beurs

Dalende koersen en onrust door presidentsverkiezingen. Het werd de afgelopen periode veel gebruikt. Was er een slechte dag op de beurs, dan lag dat aan de verkiezingen. Is dat echt zo of is dat overdreven?

 

 

Dalende koersen en onrust; het komt allemaal door Trump en Biden

Zomaar een beursbericht van vrijdag. De olieprijs staat onder druk, zo is de strekking van het bericht. Dat heeft, zo lezen we verder, te maken met onder meer de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Maar hoe zit dat dan precies, want de afgelopen weken leken de verkiezingen wel een soort van alibi. Was er een slechte dag op de beurs? Dan lag dat aan de verkiezingen. De afgelopen weken kregen de verkiezingen zo goed als alles op de schuld. Is dat terecht?

Dalende koersen en onrust door presidentsverkiezingen, ook het Nederlandse aandeel is er gevoelig voor

Laat duidelijk zijn dat Amerika grote invloed heeft op de internationale markt en ook op die in ons land. Ga maar na, Amerika is de grootste economie ter wereld en het beschikt met de New York Stock Exchange over de grootste beurs ter wereld. Kijk ook eens naar de Beurskrach in 1929 of recenter de crisis in 2008. In beide gevallen was Amerika er nadrukkelijk bij betrokken. De invloed is er dus, alleen al vanwege de omvang van de economie.

Jaar voor de verkiezingen groeiende aandelen minder

De beurskoersen vertonen een bepaald patroon als er presidentsverkiezingen aankomen. Zo is het een gegeven dat in het jaar voor een verkiezing in Amerika de aandelen minder groeien. Vaak wordt 8,5 procent groei als normaal beschouwd. In het jaar voor de verkiezing is die groei vaak 6 procent.  Ook na de verkiezingen is sprake van een zich herhalend patroon.  Wordt een president herkozen, dan groeit de beurs vaak met 6,5 procent. Wordt er een nieuwe president aangesteld, dan ligt dat percentage op 5.

Presidenten varen hun eigen koers

Nederland drijft veel handel met Amerika en die handel lijkt alleen maar te groeien. Neem bier. Liefst 40 procent van al het bier dat geëxporteerd wordt, gaat naar de Verenigde Staten. Door de aanstelling van een nieuwe president kunnen van de ene op de andere dag heel veel dingen veranderen. Toen Donald Trump aangesteld werd, besloot hij de mijnen weer te openen bijvoorbeeld. En dat terwijl voorganger Obama de mijnen juist gesloten had om zo de verduurzaming te stimuleren. Presidenten voeren dus een eigen koers en die koers heeft invloed op  de koers op de beurs.

Onzekerheid heeft invloed op de beurskoersen

Voorbeeld? Joe Biden gaat straks in het kader van protectionisme maatregelen doorvoeren. Dan zou dat enorme consequenties kunnen hebben voor een Nederlands bedrijf als Heineken. Die onzekerheid over wat een nieuwe president gaat doen bepaalt voor een deel het verloop van de koersen op de beurs. Om echter alles wat misgaat op de beurs toe te schrijven aan de verkiezingen, gaat wel wat te ver.

Presidentsverkiezingen of niet als je in aandelen wilt dan krijg je te naken met brokers. Je kunt ze hier al met elkaar vergelijken.

Omschrijving


Freedom24 van Freedom Finance
Zelf beleggen en sparen
Wil je de vrijheid hebben om sparen te combineren met beleggen in de belangrijkste beurzen van Europa, Amerika en Azië? Met Freedom24 is het mogelijk om zowel aandelen te kopen en verkopen. Je kan je onbelegde saldo ook sparen met hoge spaarrente tot wel 5,9%! Er is geen minimum storting.
Actie! Stort € 5000,- en ontvang 3 gratis aandelen met een waarde tot $ 800,-. Gebruik de promocode WELCOME5 Open nu gratis rekening!
Lees meer, klik hier!

of direct starten

Freestoxx
Zelf beleggen
Met broker Freestoxx kan je gratis beleggen in Amerikaanse Aandelen: kies aandelen uit de NYSE en NASDAQ en betaal € 0,- commissie. Ook betaal je geen wisselkoerskosten, inactiviteitskosten of maandelijkse kosten. Dat maakt beleggen wel héél interessant.
Probeer het nu gratis & vrijblijvend met een Demo account >
Lees meer, klik hier!

of direct starten

WH Selfinvest
Zelf beleggen
Toegang tot 150 beurzen in 33 landen: kies voor zelf beleggen in aandelen, opties of ETF voor de laagst mogelijke commissie. Met uitmuntende klantenservice en gratis toegang tot signalen en kennis over beleggen.
Probeer het nu gratis & vrijblijvend met een Demo account >
Lees meer, klik hier!

of direct starten

eToro: Aandelen kopen zonder commissie
Zelf beleggen
eToro is populaire broker voor het kopen van aandelen. Al vanaf € 45,- kan je starten met handelen.Starten met Aandelen: Betaal geen commissie of beheerkosten!
Lees meer, klik hier!

of direct starten

Met beleggen loopt je vermogen risico. Er zijn andere kosten van toepassing.

Scalable Capital
Zelf beleggen
Met broker Scalable Capital kan je commissievrij beleggen in 7500 Aandelen en ETF. Onbelegde inleg levert je zelfs 2,3% spaarrente op! Een mooie combinatie van beleggen en sparen.
Open gratis een rekening >
Lees meer, klik hier!

of direct starten

Easybroker
Easybroker maakt beleggen makkelijk en begrijpbaar voor iedereen. Met lage tarieven. Je betaalt geen beheerskosten!Open gratis een rekening en start met beleggen >
Lees meer, klik hier!

of direct starten

Centraal Beheer
Laten beleggen
Eenvoudig je geld laten beleggen door de experts van Centraal Beheer: een goed alternatief voor sparen en al mogelijk vanaf € 50,-. Open nu gratis een rekening en ontvang tot € 65,- bonus >
Lees meer, klik hier!

of direct starten


Zelf indexbeleggen met Brand New Day
Brand New Day: Laat je geld groeien met de passieve beleggingsstrategie van Brand New Day. Werk aan jouw buffer voor later door te beleggen in aandelen- en obligatiefondsen met een wereldwijde spreiding. Kies je gewenste modelportefeuille en beleg zonder omkijken tegen zeer lage kosten.Open nu gratis een beleggersrekening
Lees meer, klik hier!

of direct starten

DEGIRO
Zelf beleggen
DEGIRO is de snelst groeiende broker van dit moment en de winnaar van de Gouden Stier. DEGIRO biedt ongekend lage tarieven en ook goedkoop beleggen in de DEGIRO kernselectie is mogelijk.
Start nu met voordelig beleggen! Open gratis een rekening >
Lees meer, klik hier!

of direct starten
Advertenties. Let op: beleggen gaat gepaard met risico's, u kunt uw inleg (deels) verliezen.
Vond je dit nuttig?

Plaats een reactie