AEX

Hoe kunnen we helpen?
< Alle onderwerpen
Afdrukken

Natuurlijk heeft iedereen bijvoorbeeld in het journaal wel eens de afkorting AEX gehoord. Maar wat is dat eigenlijk precies. Hier in de kennisbank van allesoveraandelen.com vertellen we je er alles over.

Veel gestelde vragen AEX

Waar staat de afkorting AEX voor?

Dat staat voor Amsterdam Exchange Index. De index wordt ook wel aangeduid als New York Stock Exchange Euronext Amsterdam. In de index vind je de 25 grootste en ook meest verhandelde Nederlandse beursgenoteerde bedrijven. Er wordt dagelijks met een getal aangegeven hoe goed of slechts de Nederlandse bedrijven het doen.

Heeft de AEX ook een eigen ranglijst?

Ja, die is er. Zo was Royal Dutch Shell lijstaanvoerder en het bedrijf met het grootste gewicht. Die positie moest het onlangs echter afstaan aan ASML. Binnen de AEX nemen techbedrijven een steeds voornamere positie in.

En de punten, wat zeggen die precies over de Amsterdam Exchange Index?

De punten zeggen alles over de koersen van de grootste aandelen op de effectenbeurs in Amsterdam. De stand van de AEX verandert elke (werk)dag en is het gewogen gemiddelde van alle koersen samen. Het gemiddelde wordt bepaald met een puntensysteem, een systeem dat werd ingevoerd in 1983.

Is de AEX hetzelfde als de AMX?

Nee, als de Amsterdam Exchange Index de eredivisie is, dan geldt de AMX als eerste divisie. Zie het maar als een kweekvijver met kleinere bedrijven die later wel eens de stap naar de eredivisie kunnen gaan maken. Omdat de AMX uit kleinere bedrijven bestaat, is vaak ook sprake van een meer volatiele index.

Geldt het eveneens als thermometer van de economische situatie in Nederland?

Dat zou je wel kunnen zeggen. Mooi voorbeeld is wel het jaar 2008, toen de koers behoorlijk daalde. Het was meteen het begin van de bekende economische crisis. Een jaar later was sprake van krimp van de Nederlandse economie. Vervolgens begon de AEX meteen weer te stijgen. Wat dat betreft is het dus wel een soort afspiegeling van de Nederlandse economie.

Inhoudsopgave