Put optie

Hoe kunnen we helpen?
< Alle onderwerpen
Afdrukken

Aha, de put optie. Zelfs mensen die niets van beleggen weten hebben deze term wel eens voorbij horen komen. In de kennisbank van allesoveraandelen.com vertellen we je er alles over.

Veel gestelde vragen put optie

Wat is een put optie?

Met een put optie heb je als koper het recht om gedurende de looptijd van een optie de optie voor een bepaalde waarde te verkopen tegen een vooraf afgesproken prijs. Een dergelijke optie is interessant voor de belegger als de koers van de onderliggende waarde lager is dan de uitoefenprijs. Logisch, de verkoopprijs staat immers vast in het optiecontract. Uiteraard maakt een koper alleen gebruik van deze optie als de koers van de onderliggende waarde lager is dan de strike.

Wat is een goed voorbeeld van een put optie?

Voorbeeld? Een aandeel kost 30 euro en je verwacht dat de koers gaat dalen. je opent dan een put optie met een strikeprijs van 25 euro. Heb je te maken met aandelenopties, dan komt elk contract overeen met 100 aandelen. Bij de prijs wordt altijd de prijs van één aandeel benoemd. Handel je in opties, dan dient er wel altijd een premie betaald te worden. Is de premie van de optie 1 euro per aandeel, dan is de totale premie dus 100 euro.

En wat gebeurt er vervolgens?

De prijs van het aandeel daalt tot een marktprijs van 20 euro. In dat geval kun je dus van het recht gebruikmaken om het aandeel te verkopen voor de afgesproken strikeprijs van 25 per aandeel. De winst is dan 5 euro per aandeel. Omdat gewerkt wordt in contracten van 100 aandelen, vermenigvuldig je de winst met 100. Dat staat voor een brutowinst van 500 euro.

En wat is dan de netto winst bij deze put optie?

Heel simpel. Van de brutowinst trek je nog de te betalen premie af, in dit geval 100 euro. Resteert een netto winst van precies 400 euro.

Vergelijk hier de brokers

Wil je ook in aandelen? Dan krijg je te maken met de brokers. Je kunt hun voorwaarden hier alvast met elkaar vergelijken.

Omschrijving

Freestoxx
Zelf beleggen
Met broker Freestoxx kan je gratis beleggen in Amerikaanse Aandelen: kies aandelen uit de NYSE en NASDAQ en betaal € 0,- commissie. Ook betaal je geen wisselkoerskosten, inactiviteitskosten of maandelijkse kosten. Dat maakt beleggen wel héél interessant.
Probeer het nu gratis & vrijblijvend met een Demo account >
Lees meer, klik hier!

of direct starten

Trade Republic
Zelf beleggen
Bouw vermogen door gratis periodiek te beleggen: beleg in aandelen, of ETF’s, en profiteer van groei op de lange termijn. Kies uit duizenden aandelen en ETF's. Begin met beleggen in fractionele aandelen vanaf € 1. Verdien 2% per jaar rente op je onbelegd saldo!
Ontdek de voordelen en open gratis een account >
Lees meer, klik hier!

of direct starten

Scalable Capital
Zelf beleggen
Met broker Scalable Capital kan je commissievrij beleggen in 7500 Aandelen en ETF. Onbelegde inleg levert je zelfs 2,3% spaarrente op! Een mooie combinatie van beleggen en sparen.
Open gratis een rekening >
Lees meer, klik hier!

of direct starten

Lynx
Start met zelf beleggen bij Lynx: goedkoop, gebruiksbruiksvriendelijk platform met zeer ruime handelsmogelijkheden Vraag Gratis informatiepakket aan en ontvang het e-book "Succesvol beleggen met opties"
Lees meer, klik hier!

of direct starten

eToro: Aandelen kopen zonder commissie
Zelf beleggen
eToro is populaire broker voor het kopen van aandelen. Al vanaf € 45,- kan je starten met handelen.Starten met Aandelen: Betaal geen commissie of beheerkosten!
Lees meer, klik hier!

of direct starten

Met beleggen loopt je vermogen risico. Er zijn andere kosten van toepassing.


Freedom24 van Freedom Finance
Zelf beleggen
Wil je bij IPO's / beursgangen er als eerste bij zijn? Met Freedom24 van Freedom Finance is het mogelijk om nieuwe aandelen te krijgen tegen hun initiële (IPO) prijs - naast het beleggen in klassieke aandelen, ETF's en opties. Ook is deze brokers uitermate geschikt voor dagelijks handelen. Gemiddeld rendement op de investering: 58% in 93 dagen. Open nu gratis rekening!
Lees meer, klik hier!

of direct starten

Easybroker
Easybroker maakt beleggen makkelijk en begrijpbaar voor iedereen. Met lage tarieven. Je betaalt geen beheerskosten!Open gratis een rekening en start met beleggen >
Lees meer, klik hier!

of direct starten

InDelta Indexbeleggen
InDelta maakt het mogelijk om op laagdrempelige manier automatisch te laten beleggen in indexfondsen. Hierdoor spreid je het risico. Er is geen minimum inleg!Open rekening en start met indexbeleggen >
Lees meer, klik hier!

of direct starten

Centraal Beheer
Laten beleggen
Eenvoudig je geld laten beleggen door de experts van Centraal Beheer: een goed alternatief voor sparen en al mogelijk vanaf € 50,-. Open nu gratis een rekening en ontvang tot € 65,- bonus >
Lees meer, klik hier!

of direct starten


Zelf indexbeleggen met Brand New Day
Brand New Day: Laat je geld groeien met de passieve beleggingsstrategie van Brand New Day. Werk aan jouw buffer voor later door te beleggen in aandelen- en obligatiefondsen met een wereldwijde spreiding. Kies je gewenste modelportefeuille en beleg zonder omkijken tegen zeer lage kosten.Open nu gratis een beleggersrekening
Lees meer, klik hier!

of direct starten

DEGIRO
Zelf beleggen
DEGIRO is de snelst groeiende broker van dit moment en de winnaar van de Gouden Stier. DEGIRO biedt ongekend lage tarieven en ook gratis beleggen in Amerikaanse aandelen en DEGIRO kernselectie is mogelijk.
Start nu met voordelig beleggen! Open gratis rekening >
Lees meer, klik hier!

of direct starten
Advertenties. Let op: beleggen gaat gepaard met risico's, u kunt uw inleg (deels) verliezen.
Inhoudsopgave