Sharpe ratio

Hoe kunnen we helpen?
< Alle onderwerpen
Afdrukken

In de kennisbank van allesoveraandelen.com behandelen we de sharpe ratio, een term die je best vaak tegenkomst als ook jij je begeeft in de beleggingswereld.

Veel gestelde vragen over sharpe ratio

Wat geeft de sharpe ratio precies aan?

De ratio geeft de prestaties van een beleggingsfonds weer, waarbij gecorrigeerd wordt voor de genomen risico’s. De ratio kan worden gebruikt om prestaties van twee vergelijkbare fondsen tegen het licht te houden. Hoe hoger de sharpe ratio is, hoe beter je de risico gecorrigeerde prestaties van een fonds kunt noemen.

Met de sharpe ratio zie je dus of de genomen risico’s iets opgeleverd hebben?

Zo kun je het wel zien, ja. Wil je hoog rendement, dan kun je dat krijgen door het nemen van heel veel risico. Het is in de regel echter beter om te kiezen voor iets minder rendement, maar wel rendement dat je op verantwoorde wijze hebt weten te behalen. De ratio wordt dus gebruikt om te berekenen in welke mate het extra rendement het extra genomen risico compenseert.

Hoe denken investeerders over de sharpe ratio?

Dat is en blijft iets persoonlijks. Vaak echter, wordt de voorkeur gegeven aan investeringen met een hoger ratio. Dan is namelijk veel rendement behaald voor het extra genomen risico. Is de ratio laag, dan geeft dat aan dat er wel extra risico’s genomen zijn maar dat dit niet aan het rendement terug te zien is.

Hoe bereken je de ratio?

Je kunt dit berekenen door de geannualiseerde performance van een fonds te berekenen en daarvan de risicovrije voet over dezelfde periode af te trekken. De uitkomst deel je daarna door de standaarddeviatie van de performance van het fonds. Wil je dit zelf berekenen, dan is wel enige kennis van de wiskunde noodzakelijk.

Aandelen kopen bij de broker

Wil je aandelen kopen en beleggen? Dan doe je een beroep op brokers. Je kunt die brokers hier met elkaar vergelijken.

Omschrijving

Freestoxx
Zelf beleggen
Met broker Freestoxx kan je gratis beleggen in Amerikaanse Aandelen: kies aandelen uit de NYSE en NASDAQ en betaal € 0,- commissie. Ook betaal je geen wisselkoerskosten, inactiviteitskosten of maandelijkse kosten. Dat maakt beleggen wel héél interessant.
Probeer het nu gratis & vrijblijvend met een Demo account >
Lees meer, klik hier!

of direct starten

Trade Republic
Zelf beleggen
Bouw vermogen door gratis periodiek te beleggen: beleg in aandelen, of ETF’s, en profiteer van groei op de lange termijn. Kies uit duizenden aandelen en ETF's. Begin met beleggen in fractionele aandelen vanaf € 1. Verdien 2% per jaar rente op je onbelegd saldo!
Ontdek de voordelen en open gratis een account >
Lees meer, klik hier!

of direct starten

Scalable Capital
Zelf beleggen
Met broker Scalable Capital kan je commissievrij beleggen in 7500 Aandelen en ETF. Onbelegde inleg levert je zelfs 2,3% spaarrente op! Een mooie combinatie van beleggen en sparen.
Open gratis een rekening >
Lees meer, klik hier!

of direct starten

Lynx
Start met zelf beleggen bij Lynx: goedkoop, gebruiksbruiksvriendelijk platform met zeer ruime handelsmogelijkheden Vraag Gratis informatiepakket aan en ontvang het e-book "Succesvol beleggen met opties"
Lees meer, klik hier!

of direct starten

eToro: Aandelen kopen zonder commissie
Zelf beleggen
eToro is populaire broker voor het kopen van aandelen. Al vanaf € 45,- kan je starten met handelen.Starten met Aandelen: Betaal geen commissie of beheerkosten!
Lees meer, klik hier!

of direct starten

Met beleggen loopt je vermogen risico. Er zijn andere kosten van toepassing.


Freedom24 van Freedom Finance
Zelf beleggen
Wil je bij IPO's / beursgangen er als eerste bij zijn? Met Freedom24 van Freedom Finance is het mogelijk om nieuwe aandelen te krijgen tegen hun initiële (IPO) prijs - naast het beleggen in klassieke aandelen, ETF's en opties. Ook is deze brokers uitermate geschikt voor dagelijks handelen. Gemiddeld rendement op de investering: 58% in 93 dagen. Open nu gratis rekening!
Lees meer, klik hier!

of direct starten

Easybroker
Easybroker maakt beleggen makkelijk en begrijpbaar voor iedereen. Met lage tarieven. Je betaalt geen beheerskosten!Open gratis een rekening en start met beleggen >
Lees meer, klik hier!

of direct starten

InDelta Indexbeleggen
InDelta maakt het mogelijk om op laagdrempelige manier automatisch te laten beleggen in indexfondsen. Hierdoor spreid je het risico. Er is geen minimum inleg!Open rekening en start met indexbeleggen >
Lees meer, klik hier!

of direct starten

Centraal Beheer
Laten beleggen
Eenvoudig je geld laten beleggen door de experts van Centraal Beheer: een goed alternatief voor sparen en al mogelijk vanaf € 50,-. Open nu gratis een rekening en ontvang tot € 65,- bonus >
Lees meer, klik hier!

of direct starten


Zelf indexbeleggen met Brand New Day
Brand New Day: Laat je geld groeien met de passieve beleggingsstrategie van Brand New Day. Werk aan jouw buffer voor later door te beleggen in aandelen- en obligatiefondsen met een wereldwijde spreiding. Kies je gewenste modelportefeuille en beleg zonder omkijken tegen zeer lage kosten.Open nu gratis een beleggersrekening
Lees meer, klik hier!

of direct starten

DEGIRO
Zelf beleggen
DEGIRO is de snelst groeiende broker van dit moment en de winnaar van de Gouden Stier. DEGIRO biedt ongekend lage tarieven en ook gratis beleggen in Amerikaanse aandelen en DEGIRO kernselectie is mogelijk.
Start nu met voordelig beleggen! Open gratis rekening >
Lees meer, klik hier!

of direct starten
Advertenties. Let op: beleggen gaat gepaard met risico's, u kunt uw inleg (deels) verliezen.
Inhoudsopgave