Omstreden ex topman BP komt met Spac naar Amsterdamse beurs

Tony Hayward, omstreden ex topman BP komt met Spac naar Amsterdamse beurs. De Spac luistert naar de naam Energy Transition Partners. Er worden 17,5 miljoen units uitgegeven voor een prijs van 10 euro per unit. De Spac moet dus 175 miljoen euro op gaan leveren.

Omstreden ex topman BP komt met Spac naar Amsterdamse beurs; opbrengst moet rond de 175 miljoen euro liggen

Elke unit bestaat uit een aandeel en een derde van een inwisselbare warrant in de onderneming. Met deze beursgang maakt Amsterdam de naam als Europese Spac hoofdstad maar weer eens waar. Hayward doet het overigens niet alleen maar samen met de Britse zakenmannen Alex Beard en Tom Daniel. Beard zal in elk geval een miljoen units afnemen. Het is de bedoeling dat de aandelen vanaf 19 juli verhandelaar zijn op Euronext Amsterdam.

Al vanaf 1982 actief voor BP

Veruit de bekendste van het trio mannen achter de Spac is Tony Hayward. Dat heeft alles te maken met zijn loopbaan bij BP. Hayward werd in 1957 geboren en hij was CEO van BP in de periode 2007 tot en met 2010. Hayward was een puike student en studeerde geologie aan de Aston University in Birmingham. Na het succes doorlopen van die studie haalde hij een PhD aan de Universiteit in Edinburgh. Zijn carrière bij BP begin al in 1982, waar hij begin als geoloog. In 1997 werd hij onderdeel van het Upstream Executive Committee, amper drie jaar later werd hij voorzitter.

Ex topman BP werd verantwoordelijk gehouden voor de ramp

In 2003 trad Hayward toe tot het bestuur van BP en in mei 2007 werd hij aangesteld als CEO. In zijn periode als hoogste baas raakte hij in opspraak vanwege de olieramp die in de Golf van Mexico plaatsvond. Deze ramp voltrok zich in 2010. Vanwege de ramp moest hij zich onder meer verantwoorden voor de Amerikaanse Senaat. Hij stapte halverwege 2010 op, nadat hij verantwoordelijk gesteld was voor de ramp en werd opgevolgd door Bob Dudley. Hayward werd in eerste instantie overgeplaatst naar Rusland maar liet zich later afkopen. Hij kreeg een miljoen pond mee, een bedrag dat door aandelen en aandelenopties opliep naar 13 miljoen pond.

Obama sprak van een nationale ramp, noodtoestand in verschillende Amerikaanse staten

De ramp waaraan de zakenman altijd verbonden zal blijven vond plaats in 20 april 2010. Op het half afzinkbare platform Deepwater Horizon vond toen een explosie plaats. Het platform was van Transocean en werd geleased door BP. De explosie volgde na een blow out en er vielen 11 doden en 17 gewonden. Tijdens het blussen zonk het platform en brak bovendien de boorstang. Vervolgens stroomde drie maanden lang vanwege een niet functionerende eruptieafsluiter olie in zee. President Obama sprak van een nationale ramp en in de staten Louisiana, Florida, Alabama en Mississippi werd de noodtoestand uitgeroepen.

Wil je straks aandelen van deze Spac kopen? Dan doe je een beroep op de brokers. Je kunt ze hier alvast vergelijken op voorwaarden en prijs.

Omschrijving


Freedom24 van Freedom Finance
Zelf beleggen en sparen
Wil je de vrijheid hebben om sparen te combineren met beleggen in de belangrijkste beurzen van Europa, Amerika en Azië? Met Freedom24 is het mogelijk om zowel aandelen te kopen en verkopen. Je kan je onbelegde saldo ook sparen met hoge spaarrente tot wel 6,41%! Er is geen minimum storting. Ontdek de vrijheid. Open nu gratis rekening!
Lees meer, klik hier!

of direct starten

Freestoxx
Zelf beleggen
Met broker Freestoxx kan je gratis beleggen in Amerikaanse Aandelen: kies aandelen uit de NYSE en NASDAQ en betaal € 0,- commissie. Ook betaal je geen wisselkoerskosten, inactiviteitskosten of maandelijkse kosten. Dat maakt beleggen wel héél interessant.
Probeer het nu gratis & vrijblijvend met een Demo account >
Lees meer, klik hier!

of direct starten

eToro: Aandelen kopen zonder commissie
Zelf beleggen
eToro is populaire broker voor het kopen van aandelen. Al vanaf € 45,- kan je starten met handelen.Starten met Aandelen: Betaal geen commissie of beheerkosten!
Lees meer, klik hier!

of direct starten

Met beleggen loopt je vermogen risico. Er zijn andere kosten van toepassing.

Scalable Capital
Zelf beleggen
Met broker Scalable Capital kan je commissievrij beleggen in 7500 Aandelen en ETF. Onbelegde inleg levert je zelfs 2,3% spaarrente op! Een mooie combinatie van beleggen en sparen.
Open gratis een rekening >
Lees meer, klik hier!

of direct starten

Easybroker
Easybroker maakt beleggen makkelijk en begrijpbaar voor iedereen. Met lage tarieven. Je betaalt geen beheerskosten!Open gratis een rekening en start met beleggen >
Lees meer, klik hier!

of direct starten

Centraal Beheer
Laten beleggen
Eenvoudig je geld laten beleggen door de experts van Centraal Beheer: een goed alternatief voor sparen en al mogelijk vanaf € 50,-. Open nu gratis een rekening en ontvang tot € 65,- bonus >
Lees meer, klik hier!

of direct starten


Zelf indexbeleggen met Brand New Day
Brand New Day: Laat je geld groeien met de passieve beleggingsstrategie van Brand New Day. Werk aan jouw buffer voor later door te beleggen in aandelen- en obligatiefondsen met een wereldwijde spreiding. Kies je gewenste modelportefeuille en beleg zonder omkijken tegen zeer lage kosten.Open nu gratis een beleggersrekening
Lees meer, klik hier!

of direct starten

DEGIRO
Zelf beleggen
DEGIRO is de snelst groeiende broker van dit moment en de winnaar van de Gouden Stier. DEGIRO biedt ongekend lage tarieven en ook goedkoop beleggen in de DEGIRO kernselectie is mogelijk.
Start nu met voordelig beleggen! Open gratis een rekening >
Lees meer, klik hier!

of direct starten

Lynx
Start met zelf beleggen bij Lynx: goedkoop, gebruiksbruiksvriendelijk platform met zeer ruime handelsmogelijkheden Vraag Gratis informatiepakket aan en ontvang het e-book "Succesvol beleggen met opties"
Lees meer, klik hier!

of direct starten
Advertenties. Let op: beleggen gaat gepaard met risico's, u kunt uw inleg (deels) verliezen.

Vond je dit nuttig?

Plaats een reactie