Aandeelhouder

Hoe kunnen we helpen?
< Alle onderwerpen
Afdrukken

Mooi dat je aandeelhouder van een bedrijf bent, maar wat houdt dat nou eigenlijk precies in? Lees hier het antwoord op de vraag wat is een aandeelhouder? Lees in de kennisbank op allesoveraandelen.com het antwoord op alle vragen die betrekking hebben op beleggen en de handel in aandelen.

Veel gestelde vragen over aandeelhouder

Wat is een aandeelhouder nou eigenlijk precies?

What’s in a name? Een aandeelhouder is eigenaar van aandelen en op die manier dus mede-eigenaar van het bedrijf dat de aandelen uitgegeven heeft. Als aandeelhouder heb je invloed op een bedrijf. Dit vanwege het stemrecht dat je krijgt als je als je een aandeel koopt. Je koopt het recht om een stem uit te brengen  tijdens een Algemene Vergadering Aandeelhouders. Op die manier kun je als aandeelhouder dus invloed uitoefenen op het te voeren beleid. Overigens komt dit zeker bij kleinere bedrijven slechts zelden voor. Meer dan tachtig procent van de aandeelhouders van ondernemingen zegt nog nooit een vergadering bezocht te hebben.

Ben je als aandeelhouder aansprakelijk voor een slechte bedrijfsvoering?

Ben je houder van aandelen dan ben je weer niet persoonlijk aansprakelijk voor alles wat namens het bedrijf uitgevoerd wordt. Je kunt dus niet persoonlijk aangesproken worden op de activiteiten van een onderneming of op een slechte bedrijfsvoering. Als je aandelen bezit bent, dan krijg je (soms) dividend over de investering uitgekeerd. Dividend kun je beschouwen als een winstuitkering. Dividend hoeft overigens niet uitgekeerd te worden. Het bedrijf kan de winsten ook gebruiken om het bedrijf verder te versterken. Heb je aandelen van een onderneming in je bezit, dan ben je dus voor een deel eigenaar van dat bedrijf. Voor welk deel je dan precies eigenaar bent, is weer afhankelijk van het totaal uitgegeven aantal aandelen en het aantal aandelen dat jij in je bezit hebt.

Wat is ‘aandeel aan toonder’?

Tegenwoordig ben je niet meer echt een aandeelhouder op naam, iets dat vroeger wel nadrukkelijk aan de orde was. Vandaag de dag rept men van ‘aandeel aan toonder’. Dat wil niets ander zeggen dan dat degene die ze heeft, ook gezien wordt als eigenaar van de aandelen.

Aandeelhouder worden? Koop dan aandelen bij de broker

Aandelen kopen? Dat doe je via de broker. Je kunt ze hier vergelijken.

Omschrijving

Freestoxx
Zelf beleggen
Met broker Freestoxx kan je gratis beleggen in Amerikaanse Aandelen: kies aandelen uit de NYSE en NASDAQ en betaal € 0,- commissie. Ook betaal je geen wisselkoerskosten, inactiviteitskosten of maandelijkse kosten. Dat maakt beleggen wel héél interessant.
Probeer het nu gratis & vrijblijvend met een Demo account >
Lees meer, klik hier!

of direct starten

Trade Republic
Zelf beleggen
Bouw vermogen door gratis periodiek te beleggen: beleg in aandelen, of ETF’s, en profiteer van groei op de lange termijn. Kies uit duizenden aandelen en ETF's. Begin met beleggen in fractionele aandelen vanaf € 1. Verdien 2% per jaar rente op je onbelegd saldo!
Ontdek de voordelen en open gratis een account >
Lees meer, klik hier!

of direct starten

Scalable Capital
Zelf beleggen
Met broker Scalable Capital kan je commissievrij beleggen in 7500 Aandelen en ETF. Onbelegde inleg levert je zelfs 2,3% spaarrente op! Een mooie combinatie van beleggen en sparen.
Open gratis een rekening >
Lees meer, klik hier!

of direct starten

Lynx
Start met zelf beleggen bij Lynx: goedkoop, gebruiksbruiksvriendelijk platform met zeer ruime handelsmogelijkheden Vraag Gratis informatiepakket aan en ontvang het e-book "Succesvol beleggen met opties"
Lees meer, klik hier!

of direct starten

eToro: Aandelen kopen zonder commissie
Zelf beleggen
eToro is populaire broker voor het kopen van aandelen. Al vanaf € 45,- kan je starten met handelen.Starten met Aandelen: Betaal geen commissie of beheerkosten!
Lees meer, klik hier!

of direct starten

Met beleggen loopt je vermogen risico. Er zijn andere kosten van toepassing.


Freedom24 van Freedom Finance
Zelf beleggen
Wil je bij IPO's / beursgangen er als eerste bij zijn? Met Freedom24 van Freedom Finance is het mogelijk om nieuwe aandelen te krijgen tegen hun initiële (IPO) prijs - naast het beleggen in klassieke aandelen, ETF's en opties. Ook is deze brokers uitermate geschikt voor dagelijks handelen. Gemiddeld rendement op de investering: 58% in 93 dagen. Open nu gratis rekening!
Lees meer, klik hier!

of direct starten

Easybroker
Easybroker maakt beleggen makkelijk en begrijpbaar voor iedereen. Met lage tarieven. Je betaalt geen beheerskosten!Open gratis een rekening en start met beleggen >
Lees meer, klik hier!

of direct starten

InDelta Indexbeleggen
InDelta maakt het mogelijk om op laagdrempelige manier automatisch te laten beleggen in indexfondsen. Hierdoor spreid je het risico. Er is geen minimum inleg!Open rekening en start met indexbeleggen >
Lees meer, klik hier!

of direct starten

Centraal Beheer
Laten beleggen
Eenvoudig je geld laten beleggen door de experts van Centraal Beheer: een goed alternatief voor sparen en al mogelijk vanaf € 50,-. Open nu gratis een rekening en ontvang tot € 65,- bonus >
Lees meer, klik hier!

of direct starten


Zelf indexbeleggen met Brand New Day
Brand New Day: Laat je geld groeien met de passieve beleggingsstrategie van Brand New Day. Werk aan jouw buffer voor later door te beleggen in aandelen- en obligatiefondsen met een wereldwijde spreiding. Kies je gewenste modelportefeuille en beleg zonder omkijken tegen zeer lage kosten.Open nu gratis een beleggersrekening
Lees meer, klik hier!

of direct starten

DEGIRO
Zelf beleggen
DEGIRO is de snelst groeiende broker van dit moment en de winnaar van de Gouden Stier. DEGIRO biedt ongekend lage tarieven en ook gratis beleggen in Amerikaanse aandelen en DEGIRO kernselectie is mogelijk.
Start nu met voordelig beleggen! Open gratis rekening >
Lees meer, klik hier!

of direct starten
Advertenties. Let op: beleggen gaat gepaard met risico's, u kunt uw inleg (deels) verliezen.

Inhoudsopgave