ADR

Hoe kunnen we helpen?
< Alle onderwerpen
Afdrukken

Niet bij iedereen zal meteen een belletje gaan rinkelen als men het heeft over ADR. Toch is het een in de beleggingswereld veel gebruikte afkorting. Hier in de kennisbank van allesoveraandelen.com leggen we je uit wat het is.

Veel gestelde vragen over ADR

War staat ADR voor?

Voor American Depositary Receipt. Je moet het zien als een soort van certificaat dat niet-Amerikaanse aandelen vertegenwoordigt die op de beurs in Amerika genoteerd staan. Doorgaans betreft het dan Europese aandelen of Aziatische aandelen die verhandelbaar zijn op de Amerikaanse beurs.

Is een ADR een aandeel?

Nee, je mag het officieel geen aandeel noemen, al is de werking in principe wel hetzelfde. Bedrijven met een ADR worden overigens altijd verhandeld in dollars en American Depositary Receipts bieden buitenlandse bedrijven en beleggers een aantal voordelen. De administratieve kosten zijn bijvoorbeeld lager en bovendien is het betalen van buitenlandse transactiebelasting niet nodig. Bovendien is het niet bij elke bank of vermogensbeheerder een mogelijkheid om aandelen te kopen met exotische valuta. Omdat de Receipts met dollars werken, kan dit dus wel overal.

Zijn er Nederlandse ondernemingen die werden met een American Depositary Receipt?

Ja. Er zijn een aantal Nederlandse bedrijven die een notering hebben op de New York Stock Exchange via een American Depositary Receipt. Je kunt dan denken aan Royal Dutch Shell, Aegon, ING, Philips, Unilever en ASML. Overigens is een IDR, een International Depositary Receipt, een GDR (Global Depositary Receipt) en een EDR (European Depositary Receipt) zo ongeveer hetzelfde als de hier beschreven ADR.

Brokers en de verschillende prijzen en voorwaarden

Wil je aandelen kopen, dan klop je aan bij de makelaars in aandelen, ook wel brokers genoemd. Deze brokers hanteren verschillende voorwaarden en tarieven. Voor je een broker kiest is het goed de brokers te vergelijken.

Omschrijving

Freestoxx
Zelf beleggen
Met broker Freestoxx kan je gratis beleggen in Amerikaanse Aandelen: kies aandelen uit de NYSE en NASDAQ en betaal € 0,- commissie. Ook betaal je geen wisselkoerskosten, inactiviteitskosten of maandelijkse kosten. Dat maakt beleggen wel héél interessant.
Probeer het nu gratis & vrijblijvend met een Demo account >
Lees meer, klik hier!

of direct starten

Trade Republic
Zelf beleggen
Bouw vermogen door gratis periodiek te beleggen: beleg in aandelen, of ETF’s, en profiteer van groei op de lange termijn. Kies uit duizenden aandelen en ETF's. Begin met beleggen in fractionele aandelen vanaf € 1. Verdien 2% per jaar rente op je onbelegd saldo!
Ontdek de voordelen en open gratis een account >
Lees meer, klik hier!

of direct starten

Scalable Capital
Zelf beleggen
Met broker Scalable Capital kan je commissievrij beleggen in 7500 Aandelen en ETF. Onbelegde inleg levert je zelfs 2,3% spaarrente op! Een mooie combinatie van beleggen en sparen.
Open gratis een rekening >
Lees meer, klik hier!

of direct starten

Lynx
Start met zelf beleggen bij Lynx: goedkoop, gebruiksbruiksvriendelijk platform met zeer ruime handelsmogelijkheden Vraag Gratis informatiepakket aan en ontvang het e-book "Succesvol beleggen met opties"
Lees meer, klik hier!

of direct starten

eToro: Aandelen kopen zonder commissie
Zelf beleggen
eToro is populaire broker voor het kopen van aandelen. Al vanaf € 45,- kan je starten met handelen.Starten met Aandelen: Betaal geen commissie of beheerkosten!
Lees meer, klik hier!

of direct starten

Met beleggen loopt je vermogen risico. Er zijn andere kosten van toepassing.


Freedom24 van Freedom Finance
Zelf beleggen
Wil je bij IPO's / beursgangen er als eerste bij zijn? Met Freedom24 van Freedom Finance is het mogelijk om nieuwe aandelen te krijgen tegen hun initiële (IPO) prijs - naast het beleggen in klassieke aandelen, ETF's en opties. Ook is deze brokers uitermate geschikt voor dagelijks handelen. Gemiddeld rendement op de investering: 58% in 93 dagen. Open nu gratis rekening!
Lees meer, klik hier!

of direct starten

Easybroker
Easybroker maakt beleggen makkelijk en begrijpbaar voor iedereen. Met lage tarieven. Je betaalt geen beheerskosten!Open gratis een rekening en start met beleggen >
Lees meer, klik hier!

of direct starten

InDelta Indexbeleggen
InDelta maakt het mogelijk om op laagdrempelige manier automatisch te laten beleggen in indexfondsen. Hierdoor spreid je het risico. Er is geen minimum inleg!Open rekening en start met indexbeleggen >
Lees meer, klik hier!

of direct starten

Centraal Beheer
Laten beleggen
Eenvoudig je geld laten beleggen door de experts van Centraal Beheer: een goed alternatief voor sparen en al mogelijk vanaf € 50,-. Open nu gratis een rekening en ontvang tot € 65,- bonus >
Lees meer, klik hier!

of direct starten


Zelf indexbeleggen met Brand New Day
Brand New Day: Laat je geld groeien met de passieve beleggingsstrategie van Brand New Day. Werk aan jouw buffer voor later door te beleggen in aandelen- en obligatiefondsen met een wereldwijde spreiding. Kies je gewenste modelportefeuille en beleg zonder omkijken tegen zeer lage kosten.Open nu gratis een beleggersrekening
Lees meer, klik hier!

of direct starten

DEGIRO
Zelf beleggen
DEGIRO is de snelst groeiende broker van dit moment en de winnaar van de Gouden Stier. DEGIRO biedt ongekend lage tarieven en ook gratis beleggen in Amerikaanse aandelen en DEGIRO kernselectie is mogelijk.
Start nu met voordelig beleggen! Open gratis rekening >
Lees meer, klik hier!

of direct starten
Advertenties. Let op: beleggen gaat gepaard met risico's, u kunt uw inleg (deels) verliezen.
Inhoudsopgave