Assignment

Hoe kunnen we helpen?
< Alle onderwerpen
Afdrukken

Assignment? Wil jij je handhaven in de beleggingswereld, dan dien je ook te weten wat dit precies is. Hier in de kennisbank van allesoveraandelen.com leggen we je het graag uit.

Veel gestelde vragen over assignment

Wat betekent assignment?

Assignment staat voor ‘aanwijzing’. Dat betekent dat degene die de optie heeft gekocht – de houder van het recht- zijn recht uitoefent. De schrijver van de optie wordt aangewezen of ge-assigned op zijn plicht en kan bovendien aangewezen worden om aan zijn verplichtingen te voldoen. Dit kan het afnemen (putoptie) of leveren van de onderliggende waarde zijn, ook wel bekend als call optie. Op het moment dat jij een optie schrijft of verkoopt, dan geldt een plicht. Bij een calloptie is dat het leveren van aandelen en bij een putoptie is dat het aankopen van aandelen.

Wat kan verteld worden over de eigenschappen van assignment?

Als het gaat om opties op aandelen dan worden de Amerikaanse en Europese stijl onderscheiden. Kenmerk van de Amerikaanse stijl is dat ze op elk moment tijdens de looptijd opgevraagd kunnen worden. Is sprake van Europese stijl, dan kunnen opties alleen gedurende de expiratie uitgeoefend worden. Op het moment dat je een optie schrijft, ga je een verplichting aan, namelijk om de onderliggende waarde aan iemand te verkopen. Men noemt dit wel een geschreven calloptie. Ook kan de verplichting gelden om te kopen, dan is sprake van een geschreven putoptie.

Wat levert die plicht je op?

Het is zo dat voor het aangaan van de plicht om de onderliggende waarde te leveren of juist af te nemen, ontvang je een premie.

Check hier alvast de brokers

Wil je in aandelen, dan doe je nooit tevergeefs ene beroep op brokers. Deze makelaars in aandelen verschillen onderling op basis van prijs en voorwaarden. Juist deze facetten kun je hier alvast met elkaar vergelijken om zo de voor jou perfecte broker te selecteren.

Inhoudsopgave