Marktkapitalisatie

Hoe kunnen we helpen?
< Alle onderwerpen
Afdrukken

Je hoort de term marktkapitalisatie best vaak voorbij komen als het gaat om beleggen en aandelen. Maar wat is marktkapitalisatie dan precies? We leggen je dat hier precies uit.

Veel gestelde vragen over marktkapitalisatie

Wat is marktkapitalisatie?

Marktkapitalisatie wordt ook wel eens market cap genoemd en staat voor de totale waarde van de uitstaande aandelen van een beursgenoteerd bedrijf. Daarom wordt het ook wel eens beurswaarde genoemd. Je kunt dit berekenen door het aantal uitgegeven aandelen te vermenigvuldigen met de aandelenkoers. Vervolgens is het nog een kwestie van de uitkomst te vermenigvuldigen met de free float.

Wat is dan free float precies?

Met free float bedoelen we het percentage van de uitgegeven aandelen dat vrij te verhandelen is op de beurs. Voor veel ondernemingen geldt een free float van 100 procent. Oprichters van een onderneming hebben soms echter zelf nog veel aandelen in hun bezit. Kijk je naar een beursgenoteerd bedrijf als Heineken bijvoorbeeld, dan bedraagt de free float slechts 40 procent.

En wat heeft de intrinsieke waarde er dan mee te maken?

Voor de duidelijkheid; marktkapitalisatie is niet hetzelfde als het aantal uitstaande aandelen keer de intrinsieke waarde. Deze waarde staat voor het bedrag waartegen ze verkocht zijn, op basis van de waarde van een bedrijf. Beleggers zorgen er vervolgens voor dat door aan- en verkopen de koers op kan lopen of juist kan dalen. Bij de marktkapitalisatie van een bedrijf zit ook het gevoel dat er bij een bepaalde onderneming is opgesloten. Daarom wordt ook wel eens gesproken van het ‘sentiment onder beleggers’.

Vergelijk hier de brokers

Als je ook in aandelen wilt, dan krijg je te maken met brokers. Je kunt ze hier alvast met elkaar vergelijken.

Omschrijving

Freestoxx
Zelf beleggen
Met broker Freestoxx kan je gratis beleggen in Amerikaanse Aandelen: kies aandelen uit de NYSE en NASDAQ en betaal € 0,- commissie. Ook betaal je geen wisselkoerskosten, inactiviteitskosten of maandelijkse kosten. Dat maakt beleggen wel héél interessant.
Probeer het nu gratis & vrijblijvend met een Demo account >
Lees meer, klik hier!

of direct starten


Freedom24 van Freedom Finance
Zelf beleggen
Unieke actie: Nu tot 20 aandelen cadeau!
Wil je de vrijheid hebben om sparen te combineren met beleggen in de belangrijkste beurzen van Europa, Amerika en Azië? Met Freedom24 van Freedom Finance is het mogelijk om zowel aandelen te kopen en verkopen maar ook om te sparen met hoge spaarrente. Er is geen minimum storting. Ontdek de vrijheid. Open nu gratis rekening!
Lees meer, klik hier!

of direct starten

eToro: Aandelen kopen zonder commissie
Zelf beleggen
eToro is populaire broker voor het kopen van aandelen. Al vanaf € 45,- kan je starten met handelen.Starten met Aandelen: Betaal geen commissie of beheerkosten!
Lees meer, klik hier!

of direct starten

Met beleggen loopt je vermogen risico. Er zijn andere kosten van toepassing.

Scalable Capital
Zelf beleggen
Met broker Scalable Capital kan je commissievrij beleggen in 7500 Aandelen en ETF. Onbelegde inleg levert je zelfs 2,3% spaarrente op! Een mooie combinatie van beleggen en sparen.
Open gratis een rekening >
Lees meer, klik hier!

of direct starten

Easybroker
Easybroker maakt beleggen makkelijk en begrijpbaar voor iedereen. Met lage tarieven. Je betaalt geen beheerskosten!Open gratis een rekening en start met beleggen >
Lees meer, klik hier!

of direct starten

Centraal Beheer
Laten beleggen
Eenvoudig je geld laten beleggen door de experts van Centraal Beheer: een goed alternatief voor sparen en al mogelijk vanaf € 50,-. Open nu gratis een rekening en ontvang tot € 65,- bonus >
Lees meer, klik hier!

of direct starten


Zelf indexbeleggen met Brand New Day
Brand New Day: Laat je geld groeien met de passieve beleggingsstrategie van Brand New Day. Werk aan jouw buffer voor later door te beleggen in aandelen- en obligatiefondsen met een wereldwijde spreiding. Kies je gewenste modelportefeuille en beleg zonder omkijken tegen zeer lage kosten.Open nu gratis een beleggersrekening
Lees meer, klik hier!

of direct starten

DEGIRO
Zelf beleggen
DEGIRO is de snelst groeiende broker van dit moment en de winnaar van de Gouden Stier. DEGIRO biedt ongekend lage tarieven en ook goedkoop beleggen in de DEGIRO kernselectie is mogelijk.
Start nu met voordelig beleggen! Open gratis een rekening >
Lees meer, klik hier!

of direct starten

Lynx
Start met zelf beleggen bij Lynx: goedkoop, gebruiksbruiksvriendelijk platform met zeer ruime handelsmogelijkheden Vraag Gratis informatiepakket aan en ontvang het e-book "Succesvol beleggen met opties"
Lees meer, klik hier!

of direct starten
Advertenties. Let op: beleggen gaat gepaard met risico's, u kunt uw inleg (deels) verliezen.
Inhoudsopgave