Aandelenkoersen omlaag door Coronavirus en olieprijs: nu tijd om aandelen te kopen?

Aandelenkoersen omlaag door Coronavirus en olieprijsAandelenkoersen omlaag door Coronavirus

Donkerrode cijfers op de beurzen in Europa en Azië vandaag. Oorzaak: het coronavirus dat zich maar blijft verspreiden en voor de nodige paniek zorgt én een conflict tussen Rusland en Saudi Arabië met uiteraard olie als voornaamste inzet. Grote verliezer bleek Shell. Toen de AEX-index in Amsterdam opende, bleek twintig procent van de totale waarde van Shell verdampt. Naast de olieprijs zijn aandelenkoersen omlaag door Coronavirus.

Olieprijs is ingestort, wereldeconomie wordt bedreigd

Eerst maar eens over de olieprijs, die vanwege de ruzie tussen Rusland en Saudi Arabië instortte. Al sinds 2017 doen beide landen zaken, ook om zo de olieprijs zo laag mogelijk te houden. Op die manier kan bovendien de concurrentie aan worden gegaan met Amerika, het land dat met speciale dank aan schalieolie uit wist te groeien tot het grootste olie producerende land op aarde. Nadeel van schalieolie is overigens dat het tamelijk duur is om uit de grond te halen en niet zoals bij de reguliere olieproductie rechtstreeks uit een olieveld gepompt wordt. Saudi Arabië is een grootmacht in de wereld van de olie. Niet voor niets is het land leider van de OPEC en samen met bondgenot Rusland werd in 2017 OPEC+ opgericht. Zo wilden de bondgenoten met name Amerika een loer draaien en ze slinks uit de oliemarkt drukken.

En toen kwam het coronavirus

Het virus zette de vraag naar olie onder druk. Om die reden liepen ook de spanningen binnen OPEC+ snel op. Saudi Arabië bleek van plan de productie van olie nog verder te verlagen, Rusland had echter andere plannen, zeker met de positie van Amerika in het achterhoofd. Om Amerika dwars te zitten, besloot Rusland voor de ramkoers te kiezen en besloot het meer olie te gaan produceren. Dit in de wetenschap dat Amerika’s schaliegassen alleen rendabel zijn als er sprake is van hogere olieprijzen. Gevolg? Saudi Arabië zette een punt achter de tot dan toe innige relatie met Rusland en verlaagde de prijzen van de eigen olie. Daarmee was een prijzenoorlog ontketend, nu Saudi Arabië de oliemarkt overspoelde met zeer goedkope olie. Dat had weer tot logisch gevolg dat alle olie goedkoper werd en de gevolgen op de beurs niet te overzien waren.

Aandelenkoersen omlaag door Coronavirus: het blijft economische schade aanrichten

Ondertussen blijft het drommelse coronavirus maar schade aanrichten en zet het ook de samenwerking tussen de olieproducerende landen verder ronder druk. Deze landen baseren namelijk hun begroting op de te verwachten inkomsten uit olie. Nu de vraag lager is, moet er gekozen worden tussen of een hoger marktaandeel voor een lagere olieprijs, of kiezen voor een lager marktaandeel met juist een hogere prijs. En dus is de conclusie gerechtvaardigd een heel serieuze bedreiging voor de wereldeconomie. Zo voorspelde de Rabobank dat de economie in ons land dit jaar met 0,7 procent gaat groeien. Eerder echter, werd nog een groei van 1,6 procent voorspeld. Let wel; de Rabobank gaat met een groei van 0,7 procent nog uit van het positieve, van het beste scenario. De Rabobank heeft echter ook een negatief scenario berekend ondertussen, in dat geval zou de economie met 0,4 procent gaan krimpen.

Ook de luchtvaart loopt averij op door coronavirus

Behalve in de medische wereld zijn de gevolgen van het coronavirus al lang en breed merkbaar. Zo is het rustig in de haven van Rotterdam ondertussen, waar liefst 25 procent minder schepen binnenkomen dan uit de haven vertrekken. Voor de goede orde; meestal ligt dat aantal zo ongeveer gelijk. Dit wordt veroorzaakt door de Chinese fabrieken die de afgelopen weken voornamelijk hebben stilgelegen en nog steeds niet weer (volledig) zijn opgestart. Ook de luchtvaartindustrie ervaart de gevolgen van het coronavirus, nu bijvoorbeeld een negatief reisadvies is gegeven voor delen van Italië. En het coronavirus? Dat blijft zijn werk gewoon doen en kostte in ons land tot op dit moment drie mensen het leven.

Is het slim om nu aandelen te kopen nu de aandelenkoersen laag zijn?

De vraag is nu of het slim is om te starten met beleggen nu aandelenkoersen omlaag door Coronavirus en olieprijs zijn gegaan. De aandelenkoersen zijn immers laag dus aandelen lijken een koopje. Het antwoord hierop is afhankelijk wat je denkt dat de toekomst gaat brengen: herstelt de economie zich weer? Dan is aandelen kopen als de beurs in het rood staat slim. Maar als deze verder daalt dan is het minder slim om te starten met beleggen.

Overweeg je om in te springen op de lage aandelenkoersen? Hieronder kan je eenvoudig een vergelijking maken tussen populaire brokers of aanbieders om te beleggen:

Omschrijving


Freedom24 van Freedom Finance
Zelf beleggen en sparen
Wil je de vrijheid hebben om sparen te combineren met beleggen in de belangrijkste beurzen van Europa, Amerika en Azië? Met Freedom24 is het mogelijk om zowel aandelen te kopen en verkopen. Je kan je onbelegde saldo ook sparen met hoge spaarrente tot wel 6,41%! Er is geen minimum storting. Ontdek de vrijheid. Open nu gratis rekening!
Lees meer, klik hier!

of direct starten

Freestoxx
Zelf beleggen
Met broker Freestoxx kan je gratis beleggen in Amerikaanse Aandelen: kies aandelen uit de NYSE en NASDAQ en betaal € 0,- commissie. Ook betaal je geen wisselkoerskosten, inactiviteitskosten of maandelijkse kosten. Dat maakt beleggen wel héél interessant.
Probeer het nu gratis & vrijblijvend met een Demo account >
Lees meer, klik hier!

of direct starten

eToro: Aandelen kopen zonder commissie
Zelf beleggen
eToro is populaire broker voor het kopen van aandelen. Al vanaf € 45,- kan je starten met handelen.Starten met Aandelen: Betaal geen commissie of beheerkosten!
Lees meer, klik hier!

of direct starten

Met beleggen loopt je vermogen risico. Er zijn andere kosten van toepassing.

Scalable Capital
Zelf beleggen
Met broker Scalable Capital kan je commissievrij beleggen in 7500 Aandelen en ETF. Onbelegde inleg levert je zelfs 2,3% spaarrente op! Een mooie combinatie van beleggen en sparen.
Open gratis een rekening >
Lees meer, klik hier!

of direct starten

Easybroker
Easybroker maakt beleggen makkelijk en begrijpbaar voor iedereen. Met lage tarieven. Je betaalt geen beheerskosten!Open gratis een rekening en start met beleggen >
Lees meer, klik hier!

of direct starten

Centraal Beheer
Laten beleggen
Eenvoudig je geld laten beleggen door de experts van Centraal Beheer: een goed alternatief voor sparen en al mogelijk vanaf € 50,-. Open nu gratis een rekening en ontvang tot € 65,- bonus >
Lees meer, klik hier!

of direct starten


Zelf indexbeleggen met Brand New Day
Brand New Day: Laat je geld groeien met de passieve beleggingsstrategie van Brand New Day. Werk aan jouw buffer voor later door te beleggen in aandelen- en obligatiefondsen met een wereldwijde spreiding. Kies je gewenste modelportefeuille en beleg zonder omkijken tegen zeer lage kosten.Open nu gratis een beleggersrekening
Lees meer, klik hier!

of direct starten

DEGIRO
Zelf beleggen
DEGIRO is de snelst groeiende broker van dit moment en de winnaar van de Gouden Stier. DEGIRO biedt ongekend lage tarieven en ook goedkoop beleggen in de DEGIRO kernselectie is mogelijk.
Start nu met voordelig beleggen! Open gratis een rekening >
Lees meer, klik hier!

of direct starten

Lynx
Start met zelf beleggen bij Lynx: goedkoop, gebruiksbruiksvriendelijk platform met zeer ruime handelsmogelijkheden Vraag Gratis informatiepakket aan en ontvang het e-book "Succesvol beleggen met opties"
Lees meer, klik hier!

of direct starten
Advertenties. Let op: beleggen gaat gepaard met risico's, u kunt uw inleg (deels) verliezen.
Vond je dit nuttig?

Plaats een reactie