Beurswaarde ASML daalt fors, TomTom lijdt verlies van 63 miljen euro

Omzet en winst ASML dalen fors
Omzet en winst ASML dalen fors

De coronacrisis is hard voor ondernemingen, zo is weer duidelijk geworden. Beurswaarde ASML daalt fors, TomTom lijdt verlies van 63 miljoen euro. Het zijn zomaar twee meldingen die een direct gevolg zijn van het uitbreken van het coronavirus. Beide ondernemingen scoorden in de periode voor de uitbraak van het virus nog winst.

Beurswaarde ASML daalt fors, bedrijf weigert verwachtingen voor rest van het jaar uit te spreken

ASML liet eerder al weten dat de omzet fors lager zou zijn. Nu blijkt dat zelfs de bijgestelde doelstellingen maar net behaald konden worden. Vanwege de zeer tegenvallende cijfers weigert ASML verwachtingen uit te spreken over de rest van 2020. De omzetdaling heeft onder meer te maken met het feit dat twee van de vier geleverde machines ter plaatse geinstalleerd en getest moeten worden. Gevolg is wel dat twee van de vier machines niet meetellen voor de omzetcijfers in de eerste maanden van het jaar. Bovendien werden simpelweg ook minder chipmachines verkocht van het DUV-type. Juist op deze machines wordt veel winst gemaakt.

Minder lucratieve upgrades

Ook werden in het eerste kwartaal minder upgrades uitgevoerd en ook deze activiteit levert doorgaans de nodige winst op. De winst van ASML daalde tot 391 miljoen euro, dat was in het laatste kwart van vorig jaar nog 1,1 miljard euro. De bruto winstmarge werd al eerder bijgesteld van 46-47 procent naar 45-46 procent. Uiteindelijk werd het 45,1 procent.

Consument koopt 40 procent minder bij TomTom

Slecht nieuws was er ook voor TomTom, dat liefst 63 miljoen euro verlies leed. Ook de beurswaarde daalde fors.  De omzet van TomTom daalde met 23 procent tot 131 miljoen euro. Redenen van de gigantische terugval is het feit dat de consument 40 procent minder  bij TomTom koopt. Bovendien liggen veel autofabrieken stil en ligt ook de verkoop van ingebouwde navigatiesystemen dus stil. TomTom heeft ondertussen het dividend opgeschort.

Wie de beurs op wil, krijgt te maken met brokers. Check ze hier:

Omschrijving

Freestoxx
Zelf beleggen
Met broker Freestoxx kan je gratis beleggen in Amerikaanse Aandelen: kies aandelen uit de NYSE en NASDAQ en betaal € 0,- commissie. Ook betaal je geen wisselkoerskosten, inactiviteitskosten of maandelijkse kosten. Dat maakt beleggen wel héél interessant.
Probeer het nu gratis & vrijblijvend met een Demo account >
Lees meer, klik hier!

of direct starten

Trade Republic
Zelf beleggen
Bouw vermogen door gratis periodiek te beleggen: beleg in aandelen, of ETF’s, en profiteer van groei op de lange termijn. Kies uit duizenden aandelen en ETF's. Begin met beleggen in fractionele aandelen vanaf € 1. Verdien 2% per jaar rente op je onbelegd saldo!
Ontdek de voordelen en open gratis een account >
Lees meer, klik hier!

of direct starten

Scalable Capital
Zelf beleggen
Met broker Scalable Capital kan je commissievrij beleggen in 7500 Aandelen en ETF. Onbelegde inleg levert je zelfs 2,3% spaarrente op! Een mooie combinatie van beleggen en sparen.
Open gratis een rekening >
Lees meer, klik hier!

of direct starten

Lynx
Start met zelf beleggen bij Lynx: goedkoop, gebruiksbruiksvriendelijk platform met zeer ruime handelsmogelijkheden Vraag Gratis informatiepakket aan en ontvang het e-book "Succesvol beleggen met opties"
Lees meer, klik hier!

of direct starten

eToro: Aandelen kopen zonder commissie
Zelf beleggen
eToro is populaire broker voor het kopen van aandelen. Al vanaf € 45,- kan je starten met handelen.Starten met Aandelen: Betaal geen commissie of beheerkosten!
Lees meer, klik hier!

of direct starten

Met beleggen loopt je vermogen risico. Er zijn andere kosten van toepassing.


Freedom24 van Freedom Finance
Zelf beleggen
Wil je de vrijheid hebben om sparen te combineren met beleggen? Met Freedom24 van Freedom Finance is het mogelijk om zowel aandelen te kopen en verkopen maar ook om te sparen met hoge spaarrente. Er is geen minimum storting. Ontdek de vrijheid. Open nu gratis rekening!
Lees meer, klik hier!

of direct starten

Easybroker
Easybroker maakt beleggen makkelijk en begrijpbaar voor iedereen. Met lage tarieven. Je betaalt geen beheerskosten!Open gratis een rekening en start met beleggen >
Lees meer, klik hier!

of direct starten

InDelta Indexbeleggen
InDelta maakt het mogelijk om op laagdrempelige manier automatisch te laten beleggen in indexfondsen. Hierdoor spreid je het risico. Er is geen minimum inleg!Open rekening en start met indexbeleggen >
Lees meer, klik hier!

of direct starten

Centraal Beheer
Laten beleggen
Eenvoudig je geld laten beleggen door de experts van Centraal Beheer: een goed alternatief voor sparen en al mogelijk vanaf € 50,-. Open nu gratis een rekening en ontvang tot € 65,- bonus >
Lees meer, klik hier!

of direct starten


Zelf indexbeleggen met Brand New Day
Brand New Day: Laat je geld groeien met de passieve beleggingsstrategie van Brand New Day. Werk aan jouw buffer voor later door te beleggen in aandelen- en obligatiefondsen met een wereldwijde spreiding. Kies je gewenste modelportefeuille en beleg zonder omkijken tegen zeer lage kosten.Open nu gratis een beleggersrekening
Lees meer, klik hier!

of direct starten

DEGIRO
Zelf beleggen
DEGIRO is de snelst groeiende broker van dit moment en de winnaar van de Gouden Stier. DEGIRO biedt ongekend lage tarieven en ook gratis beleggen in de DEGIRO kernselectie is mogelijk.
Start nu met voordelig beleggen! Open gratis rekening >
Lees meer, klik hier!

of direct starten
Advertenties. Let op: beleggen gaat gepaard met risico's, u kunt uw inleg (deels) verliezen.
Vond je dit nuttig?

Plaats een reactie