Koersmanipulatie zorgt voor grote schade hedgefondsen

 

Reddit en koersmanipulatieHet aandeel GameStop dat in waarde steeg van 40 naar 350 dollar, lachende Reddit gebruikers en grote schade hedgefondsen. Zie hier de hoofdrolspelers in iets dat gerust koersmanipulatie genoemd kan worden. De hedgefondsen verloren ondertussen al 70 miljard dollar aan het ‘grapje’ van met name de Reddit gebruikers. Ondertussen stelt de Amerikaanse toezichthouder een onderzoek in en wordt de zaak ook door de eigenaren van de Nasdaq scherp in de gaten gehouden.

Koersmanipulatie zorgt voor grote schade hedgefondsen

Het aandeel GameStop dat gigantisch in waarde stijgt. Alleen dat al was reden voor verwarring bij de gemiddelde belegger, laat staan een waarde vermeerdering van 40 dollar naar maximaal 350 dollar. Dat leek onmogelijk, want zo rooskleurig gaat het niet met de leverancier van computerspellen immers. De waardestijging is echter tot stand gebracht door een aantal gebruikers van Reddit, die samen besloten aandelen GameStop te kopen en het aandeel, zoals voor dit platform gebruikelijk, te hypen. Gevolg was dat hedgefondsen, die vrij massaal gokten op een waardedaling, ontzettend veel geld verloren

Aandeel GameStop werd een hype en steeg gigantisch in waarde

Reddit is een populair platform, zeker bij de jeugd. Ze creëren niet zelden zomaar hypes rondom bepaalde aandelen en hopen zo grote winsten te maken. Omdat het aandeel GameStop al vaak geshort is, koos Reddit juist dit aandeel om aandelen aan te schaffen en het aandeel te hypen. En dat terwijl de grotere hedgefondsen er op gokten dat het aandeel minder waard zou worden. Reddit zag vervolgens een manier om zelf geld te verdienen en om de hedgefondsen dwars te zitten. Dat deden ze door zelf aandelen te kopen, waardoor het aandeel in waarde steeg en de hedgefondsen hun verlies moesten nemen. Zij moesten hun verkochte aandelen terugkopen om verdere escalatie te voorkomen. Op die manier steeg de waarde van het aandeel GameStop vervolgens nog weer meer en dat was dus precies wat er gebeurde. Het geschatte verlies van de verschillende hedgefondsen staat ondertussen op een bedrag van 70 miljard dollar.

Onderzoek Amerikaanse toezichthouder

De grote vraag is of deze handelswijze van Reddit geoorloofd is of dat dit tenminste riekt naar koersmanipulatie. Reddit is echter een openbaar forum. Voorts werden er formeel door de gebruikers geen afspraken gemaakt om aandelen GameStop te kopen maar werd het gepresenteerd als een soort van mededeling. Daardoor lijkt Reddit met deze actie weg te komen. Dat neemt niet weg dat de handelswijze grote gevolgen heeft. De Amerikaanse toezichthouder gaat de zaak bestuderen. Logisch, want wat als het niet de hedgefondsen waren geweest maar dat het om pensioenfondsen was gegaan? Dan was het leed al helemaal niet te overzien geweest.

Daarom krijgt dit muisje nog wel een staartje. Al zal het lastig blijven om dergelijke manipulatie echt aan banden te leggen.

Omschrijving


Freedom24 van Freedom Finance
Zelf beleggen en sparen
Wil je de vrijheid hebben om sparen te combineren met beleggen in de belangrijkste beurzen van Europa, Amerika en Azië? Met Freedom24 is het mogelijk om zowel aandelen te kopen en verkopen. Je kan je onbelegde saldo ook sparen met hoge spaarrente tot wel 6,41%! Er is geen minimum storting. Ontdek de vrijheid. Open nu gratis rekening!
Lees meer, klik hier!

of direct starten

Freestoxx
Zelf beleggen
Met broker Freestoxx kan je gratis beleggen in Amerikaanse Aandelen: kies aandelen uit de NYSE en NASDAQ en betaal € 0,- commissie. Ook betaal je geen wisselkoerskosten, inactiviteitskosten of maandelijkse kosten. Dat maakt beleggen wel héél interessant.
Probeer het nu gratis & vrijblijvend met een Demo account >
Lees meer, klik hier!

of direct starten

eToro: Aandelen kopen zonder commissie
Zelf beleggen
eToro is populaire broker voor het kopen van aandelen. Al vanaf € 45,- kan je starten met handelen.Starten met Aandelen: Betaal geen commissie of beheerkosten!
Lees meer, klik hier!

of direct starten

Met beleggen loopt je vermogen risico. Er zijn andere kosten van toepassing.

Scalable Capital
Zelf beleggen
Met broker Scalable Capital kan je commissievrij beleggen in 7500 Aandelen en ETF. Onbelegde inleg levert je zelfs 2,3% spaarrente op! Een mooie combinatie van beleggen en sparen.
Open gratis een rekening >
Lees meer, klik hier!

of direct starten

Easybroker
Easybroker maakt beleggen makkelijk en begrijpbaar voor iedereen. Met lage tarieven. Je betaalt geen beheerskosten!Open gratis een rekening en start met beleggen >
Lees meer, klik hier!

of direct starten

Centraal Beheer
Laten beleggen
Eenvoudig je geld laten beleggen door de experts van Centraal Beheer: een goed alternatief voor sparen en al mogelijk vanaf € 50,-. Open nu gratis een rekening en ontvang tot € 65,- bonus >
Lees meer, klik hier!

of direct starten


Zelf indexbeleggen met Brand New Day
Brand New Day: Laat je geld groeien met de passieve beleggingsstrategie van Brand New Day. Werk aan jouw buffer voor later door te beleggen in aandelen- en obligatiefondsen met een wereldwijde spreiding. Kies je gewenste modelportefeuille en beleg zonder omkijken tegen zeer lage kosten.Open nu gratis een beleggersrekening
Lees meer, klik hier!

of direct starten

DEGIRO
Zelf beleggen
DEGIRO is de snelst groeiende broker van dit moment en de winnaar van de Gouden Stier. DEGIRO biedt ongekend lage tarieven en ook goedkoop beleggen in de DEGIRO kernselectie is mogelijk.
Start nu met voordelig beleggen! Open gratis een rekening >
Lees meer, klik hier!

of direct starten

Lynx
Start met zelf beleggen bij Lynx: goedkoop, gebruiksbruiksvriendelijk platform met zeer ruime handelsmogelijkheden Vraag Gratis informatiepakket aan en ontvang het e-book "Succesvol beleggen met opties"
Lees meer, klik hier!

of direct starten
Advertenties. Let op: beleggen gaat gepaard met risico's, u kunt uw inleg (deels) verliezen.
Vond je dit nuttig?

Plaats een reactie